söndag 10 juli 2016

Hej vänner!

Har ni hört talas om de så kallade Kirunasvenskarna. Jag tänkte skriva några rader om dessa så de inte glöms bort. De var kommunister som på 20 och 30-talet emigrerade till Sovjetunionen som enligt partiet var ett drömsamhälle jämfört med Sverige. Men flera av dem avrättades under Stalins terror eller hamnade i arbetsläger. Men även de som klarade sig från detta hamnade i misär och elände. Några lyckades ta sig hem igen. Men de av dessa som berättade vad de varit med om för sina tidigare kompisar i partiet blev utfrusna och mobbade. Ungefär som när någon hoppar av Jehovas vittnen eller någon annan sekt.

År 2004 bad den dåvarande partiledaren för Vänsterpartiet Kirunasvenskarna om ursäkt till slut efter att blivit avslöjad i TV-programmet Uppdrag granskning som den förhindrat en sådan ursäkt givits tidigare. Han blev intervjuad av Janne Josefsson och fick för övrigt be om ursäkt för en jävla massa andra saker också. Mest om lögner, förnekanden och svek.

Jag kom och tänka på det för några månader sedan. Då skrev några kvinnor om hur de förtrycktes av fundamentalister i förorten där de bor. Hur de och andra kvinnor inte fick klä sig som de ville. Hur de inte kände sig välkomna om de gick själva i sitt samhälle. Hur flickor hindrades leva ett vanligt liv och göra det som andra ungdomar får göra. De kvinnor som skrev om detta var medlemmar i Vänsterpartiet. Nu skulle man förvänta sig att de skulle få stöd av sina partikamrater. Men icke sa nicke. Tvärtom blev de ifrågasatta och misstänkliggjorda för att gå rasisternas ärenden. För deras beskrivning var ju svår att inordna i de marxistiska teorierna om vilka som förtrycker vilka och hur verkligheten ser ut. Nu har ju Vänsterpartiet en ny partiordförande som nog aldrig skulle be om ursäkt. För det är en listig en som vänder och vrider på allt och försöker se snäll ut. Men om det var något med honom skulle han å partiets vägnar be de kvinnor som vågade skriva om förtrycket om ursäkt. Han borde säga: ”vi svek när ni behövde vårt stöd, förlåt förlåt”. Och så borde han säga: ”vi borde sluta svika folk som säger som det är och lära oss av historien. Kom ihåg Kirunasvenskarnas öde och hur vi svek dem. Nu gör vi ju samma sak igen. Fan vad vi är dumma.” Det borde han säga. Men det kan man ge sig fan på att han aldrig gör. Vilket jag tycker är dåligt. Dikt om detta:

För sanningen är inte
alltid som man vill och kan
förstå

Men det är modigt
att säga den
ändå

Att våga tala ut
och därmed ta en
risk

Och inte sitta tyst
som en självdöd
fisk

För en dag blir
det klart vem som teg och
och vem som svek

Då måste du vara stark
och inte rädd
och vek

Då kommer de att be dig 
sluta vara stark 
och fri

Om du vill vara med oss
och bli en sån
som vi

En sådan som når
framgång i
vårt lilla parti


Peter












Inga kommentarer: