torsdag 30 juni 2016

Hej vänner!

Som ni kanske vet är jag intresserad i grottkonst. Alltså de målningar som man hittat i grottor som Altamiragrottan eller Lascauxgrottan. Det finns sådana bilder i flera andra grottor också, som är mindre kända. De målades för sådär 15000 till 30000 år sedan och föreställer oftast de djur som på den tiden vandrade på den stora savann, som sträckte sig från Atlanten i väster till Stilla Havet i öster. Det är bilder av vildhästar, stäppbison, hjortar, mammutar och långhårig noshörning. Alltså djur man kan tänka att människorna jagade. Men det finns också bilder av björnar och sabeltandade tigrar. Så att det skulle vara någon sorts jaktmagi är inte säkert. Det finns nästan inga bilder av människor och de som finns är slarvigt gjorda som streckgubbar. 

Bland djurbilderna finns också avbildningar av händer som gjorts genom att man blåst färg man haft i munnen över handen. Som någon sorts vinkning till oss från stenåldern. Jag har hört att det verkar vara som dessa händer oftast är kvinnohänder. Hur man nu vet det. Men det gör att man tror att bilderna också kan vara gjorda av kvinnor. 

Dessa bilder proffsigt gjorda av människor som måste haft en hjärna lika utvecklad som våran. Iallafall kvinnorna, om de nu var de som ägnade sig åt detta fina måleri. De måste haft med sig någon sorts oljelampor in i grottorna, för de är inte sotiga i taket. Vilket det skulle varit om man eldat där eller haft med sig facklor. 

För de människorna måste djuren varit heliga på något sätt och väldigt viktiga. För de var ju från dem man fick allt man behövde för att överleva. Antagligen satt stenåldersdamerna där i grottan och snackade medan de målade. En kanske sa: ”Om man skulle måla en bild av en gubbe”. Och en annan svarade: ”Nej, bevare mig väl. Rita något vackert istället vet jag. Som en bison.” 

Man har också hittat ett antal små figuriner från samma tid. Det är små statyer som föreställer damer som är påtagligt yppiga. Jämförd med dessa damer skulle man ju uppfattar Dolly Parton som plattbröstad med ätstörning. En del säger att det skulle vara bilder av någon sorts gudinna. Men jag tror att det bara är stenåldersversionen av mittuppslaget i Playboy. Som någon stenålders-snuskgubbe karvade till i sin ensamhet, när frugan var borta i grottan och målade.

Peter   







Inga kommentarer: