lördag 11 juni 2016

Hej vänner!

Ni som läser denna blogg kommer kanske ihåg att jag ibland har skrivit om författaren Franz Kafka.  Han skrev ju inte så många böcker och jag har bara läst Processen och Förvandlingen. Det gjorde jag första gången när jag var tonåring och sedan dess har jag rätt ofta tänkt på Processen och vad denna bok handlar om. 

Historien är ju egentligen rätt hemsk. Huvudpersonen som heter Josef K blir anklagad för att begått  någon typ av brott. Men har får aldrig reda på vad han är anklagad för. Men han ställs inför rätta i domstolar, där man skrattar åt hans försök att försvara sig. Vilket naturligtvis är svårt om man inte vet vilket brott man begått. Till slut blir Josef K dömd och avrättad, utan att begripa varför. Hela boken är ju som en obegriplig mardröm som man skulle vilja vakna upp ifrån. Men det gör man inte utan man får följa med Josef K genom den konstiga världen av korridorer och domare, ända till han blir dödad. 

Ibland känner jag som jag också lever i en obegriplig värld. För närvarande känns den obegripligare än vanligt. Även om den för det mesta verkar underlig och galen. Och till slut kommer också jag straffas med döden, fast jag inget ont har gjort. För denna förolämpning kommer drabba oss alla,  även om jag hoppas att jag får leva rätt många år till. 

Men jag har börjat tänka rätt mycket på vad jag skall göra med resten av mitt liv. För jag känner att det är dags att ta itu med detta, innan det blir försent. Man har ju en del att göra innan man dricker upp sitt öl och ställer in cykeln för gott. Speciellt nu när man blivit morfar måste man prioritera mellan uppgifterna. Dikt om dessa funderingar:

Jag kände mig 
rätt gammal
vid mitt fönsterbord.

Då kom ett 
litet barn till
denna runda jord.

Så jag drack ur
och gick i
världen ut

Jag har ju mycket
kvar att göra
innan det tar slut.

Så nu får jag ta nya tag, 
det får bära 
eller brista.

Det gäller 
passa på innan man
hamnar i en kista.

För jag skall läsa sagor
och sjunga och
sådär.

Det gäller hinna med
så länge jag är
här. 

Så nu har jag lite
bråttom, innan 
det är över.

Innan jag hamnar
under blommor
och klöver. 

Peter






Inga kommentarer: