lördag 25 juni 2016

God kväll i stugan!

Det har varit en konstig midsommarafton. Jag har haft rätt tråkigt och inte gjort något speciellt. Och då majoriteten av engelsmän röstade på att lämna EU, har det tjatats om detta så fort man velat lyssna på radio eller se på TV. Jag vet inte om de röstade rätt eller inte. Det får framtiden utvisa. Själv anser jag mig inte ha de kunskaper som gör mig speciellt lämplig att uttala mig i denna fråga. Även om jag förstår att den är viktig. För min personliga del vet jag inte om jag vill vara med i EU. Men jag tror inte någon bryr sig om jag vill vara med eller inte. Inte kommer någon ringa från Bryssel och fråga varför jag inte vill vara med. Ingen kommer och fråga: ”Peter varför vill du inte vara med i vår fina förening”. Och då kommer jag inte ha något bra svar utan bara säga: ”jag har bara ingen lust. Jag är medlem i facket, svenska kyrkan, Rädda barnen och Naturskyddsföreningen och det får ta mig fan räcka.” Fast jag funderar på att hoppa av svenska kyrkan ibland. Men det har jag tänkt många gånger utan att göra slag i saken. 

Egentligen är det mycket som man inte får bestämma själv. Jag är ju en 61-årig, heterosexuell man  med storlek 44 i skor. Tänk om jag ville vara 23-årig, homosexuell kvinna med storlek 38 i dojorna. Och fick det! Då skulle jag ju ha massa år kvar att leva, tända på tjejer och slippa ha så stora fötter. Längre livslängd, mer plats i skohyllan och annars ungefär som vanligt. Hur bra som helst! Men sådant får man inte bestämma även om man vill. Man får ej heller bestämma vad det blir för väder eller med vilken hastighet jorden skall snurra kring sin axel. 

Men engelsmännen fick bestämma om huruvida det ville vara med i EU eller inte. Något fler ville inte vara med i denna union, även om det var nästan lika många som ville delta. Och i en demokrati vinner ju flertalet. Så nu kommer England kapa trossarna till kontinenten och segla iväg. Och vid Dovers vita klippor kommer man samlas och sjunga: ”Rule, Britannia! Britannia, rule the waves: Britons never, never, never will be slaves.” Sedan kommer man återvända hem och äta Yorkshire pudding, kidney pie eller fish and chips. Ty det är något som passar att äta när man slipper vara med i EU och inte är alltför kräsen. 

God natt 


Peter

Inga kommentarer: