tisdag 17 maj 2016


God morgon vänner!

  Idag är det Norges nationaldag. Gratulerar med dagen Norge. Snart får alla ungar ställa upp och vandra genom staden och vifta med den vackra norska flaggan. Det tycker de säkert är jättekul. Och sedan sjunger hela befolkningen att de ”elsker dette landet”. Och de gör de rätt i för de har ett fint land som är värt att älska.

  Som ni kanske vet var jag på Island för någon vecka sedan. Där har de nationaldag den 17 juni. Jag vet inte hur firandet går till på Island. Huruvida barnen går i led och viftar med flaggor till exempel. Men de borde de göra, för Island är också ett fint land.

  I Sverige är vi rätt dåliga på att fira vår nationaldag, tycker jag. Som om vi tycker det är lite pinsamt på något vis. Ni vet ungefär som damer som får höra att de har en vacker klänning och säger: ”den här gamla trasan” och ser generade ut. Men det tycker jag är dumt. Det är ju aldrig fel med en fest och ungar gillar att vifta med flaggor. Och så länge nationalism inte tar sig värre uttryck tycker jag det är rätt ok. Jag menar man behöver ju inte tycka illa om andra bara för man gillar sig själv.

  Men idag är det alltså Norges dag. Då man skall sjunga:

”Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem,
furet, værbitt over vannet,
med de tusen hjem.

 Själv tänker som vanligt sitta och undra vad ”furet” och ”værbitt” betyder. Det gör jag alltid den 17 maj.

 

Peter

 

Inga kommentarer: