torsdag 3 mars 2016


Hej vänner!

Det har fötts en ny prins har jag sett. En som skall heta Oskar. Grattis får man väl säga till hans mamma och pappa. Det har ju funnits två kungar som hette Oskar fast de stavade sitt namn Oscar. Oscar I och Oscar II. Bägge två var visst svåra på fruntimmer och bedrog sina stackars drottningar hej vilt. En dålig tradition som inte är något att ta efter. Men nu vänder vi blad och pratar om något annat tycker jag. Men kungen därefter hette Gustav V och var inte ett dugg svår på kvinnor. För han gillade visst killar bättre och var olycklig i sitt äktenskap med sin lika olyckliga drottning Victoria. Egentligen en tragisk historia.

Det var under Oscar II tid som norrmännen bestämde sig för att hoppa av den union de aldrig velat vara med i. Det var bra att det gick på det sättet. Även om man idag kan vara rätt avis på att de hittade olja och blev rika som troll. Men nu har det visst kört ihop sig för norrmännen igen. För nu har oljan blivit billigare och det är ju trist om man har mycket av den varan. Men jag gillar Norge och dess invånare så jag hoppas det går bra för dem trots detta bakslag.

Jag har faktiskt aldrig träffat någon otrevlig norrman. Fast det finns det säkert en hel hög av. Men jag har sluppit träffa dem, så jag har fördomar mot norrmän och blir oftast glad när jag hör någon prata norska i Visby. Antagligen en trevlig prick tänker jag. För norska låter ofta trevligt på något sätt. En gång när jag var ung träffade jag norska som lät jättetrevligt. Vilket säkert påverkat min inställning till detta grannland. Som jag förresten tycker doftar lite våfflor sedan dess.

 

Peter

Inga kommentarer: