söndag 3 januari 2016

Hej vänner!

Idag var det en fin vinterdag. Jag gick en promenad till den botaniska trädgård som finns i Visby. Det var tyst och stilla på denna plats och botaniska trädgårdar är ju inte så mycket att titta på i januari. Rätt dött om man säger så. Den enda som var där förutom mig var en svart-vit katt som brukar vara där. Jag sa åt den att gå hem och värma fötterna. Men den tyckte tydligen att det var okey att vara ute för den stannade kvar. Min katt går bara ut några minuter, så här års. Han gillar inte att gå på toa inne. Så fast det är kallt gör han en rusning ut en stund. Men sedan vill han gå in igen. Jag undrar vart han går. Men det är kanske bäst att inte veta. 

Snart är det trettondagen. Jag vet faktiskt inte riktigt varför man firar denna helg. Fast jag tror att det beror på att de tre vise männen kom fram med sina gåvor till Jesusbarnet då. Men jag är inte säker. De hade följt en stjärna, enligt uppgift. Men det är ju lite konstig för stjärnorna sitter ju rätt still på himlen. Men planeterna rör sig. Så här års på morgonen lyser ju planeten Venus som morgonstjärna. Och det är ju en trevlig planet som fått namn efter den utmärkta gudinnan Venus. Hon som hette Afrodite i Grekland. 

Det finns en mycket fin tavla av Sandro Botticelli som heter ”Venus födelse”. Där kommer Venus liksom farande på en snäcka. Om du kommer till Florens kan du gå till Uffizierna och kolla in denna tjusiga tjej. Man kan stå där och titta på en naken tjej och se kulturell ut. Vilket man inte kan göra på en bilverkstad. Även om det även där förekommer nakna damer på väggarna. Som man bör låta bli att glo på. Men på Sandro Botticellis Venus får man glo hur mycket man vill utan att skämmas.


Peter



Inga kommentarer: