måndag 14 december 2015



Hej vänner


Snart är det jul och dags att käka julmat. Själv tycker jag att det är kul någon gång, men inte för ofta. Jag brukar ju inte äta skinka. För jag är orolig för att den kommer från någon gris som inte haft det bra. Det finns ju vildsvin i överflöd, men någon vildsvinsskinka finns inte i min affär iallafall. En annan grissort som jag gärna skulle sätta tänderna i är linderödssvin. Det är en gammal långhårig lantras som ser lite vild ut. De pratade om denna grissort på radio häromdagen och den verkade både trevlig och smakrik. Nu vet jag inte om det känns så bra att äta trevliga grisar. Så nu känner jag mig lite kluven även till detta.

Förr släppte man ju ut grisarna i skogen där de fick käka vad de lyckades rota fram. De käkade allt möjligt och det gav tydligen smak år köttet. Vid medelhavet finns det ju förvildade grisar som käkar timjan och rosmarin och som liksom är färdigkryddade redan från början. Här kunde man ju bjuda dem på senapsfrö några veckor före jul. Men nu får grisar bara äta kraftfoder och sådant och det ger ju inte mycket smak. Kommer de från utlandet är de ju dessutom fulla med antibiotika och det är ju vaken nyttigt eller gott att stoppa i sig i onödan.

Att vi äter så mycket gris till jul är gammal tradition. Det gjorde man tydligen redan för tusen år sedan när det var midvinterblot. Vad jag förstår hade man glufsat i sig grisar länge före dess. Så det är tråkigt att vi behandlar grisar så taskigt och respektlöst att man inte bör käka upp dem.  Det är visst ännu värre i Danmark och Tyskland men det är ju ingen tröst för grisarna i svenska grisfabriker.

Man bör visst inte äta nötkött heller för kossorna är miljöfarliga och producerar massor av växthusgaser. Jag tror att det är rätt okey att äta lamm och kycklingar ur miljösynpunkt. Men jag tycker det är rätt äckligt med broileruppfödning också.

Det som är bäst för miljön är tydligen att äta insekter. Miljövänliga, näringsrika och knapriga. Men jag skulle ha svårt att få ner dessa små vänner, hur nyttiga de än är. Det är ju egentligen lite konstigt då jag mycket väl kan tänka mig ät räkor och krabbor. Även musslor och ostron kan jag stoppa i mig. Men insekter och sniglar känns lite svårt. Speciellt mördarsniglar går bort, även om de nog är lätta att svälja. Slemmiga som de är. Likaså mjölmask och kackerlackor. Gräshoppor skall visst vara rätt goda. Fast jag är ändå inte så sugen på att få sådana till rödkålen.  

I Frankrike är det ju poppis att äta grodlår. Det är säkert gott för fransmännen brukar ju ha god smak. Men vad jag förstår är det också förenat med att man behandlar grodorna på ett hemskt sätt innan man äter upp dem. Så ej heller grodor vill jag ha på mitt julbord. Gåslever äter jag inte då det också är förenat med djurplågeri.

Sill kan man inte äta heller på grund av utfiskningen i havet. Och den norska laxen förstör miljön och måste också äta antibiotika, för att inte drabbas av diverse sjukdomar.

Men rödkål är ju gott och jag tror att ostbågar är rätt miljövänliga. Men så mycket till julbord blir det ju inta av detta. Så man får väl ta några gräshoppor ändå för att bli mätt.

Peter







Inga kommentarer: