torsdag 24 december 2015

Hej vänner!

Idag är det julafton. Så då kan man skriva följande för att komma i stämning: 

”Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls, när Kvirinius var landshövding över Syrien. Då färdades alla var och en till sin stad, för att låta skattskriva sig. Så gjorde ock Josef; och eftersom han var av Davids hus och släkt, for han från staden Nasaret i Galileen upp till Davids stad, som heter Betlehem, i Judeen, för att låta skattskriva sig jämte Maria, sin trolovade, som var havande.”

Allt detta skrev jag ur minnet och jag tror att jag fick med alltihop. Vilket är konstigt med tanke på vilket taskigt minne jag har i övrigt. Men när jag skrivit färdigt idag skall jag kolla att det blev rätt. Vi skall åka till Västerås och fira jul med Emelie och Ronnie. Så vi har inte gjort någon julmat och har ingen gran. Och då jag skall köra bil har jag inte tagit någon morgonglögg. Det finns alltså inget som doftar jul i detta hem. Vilket känns lite trist. 

Vi människor har ju rätt taskigt luktsinne om man jämför med hundar till exempel. Vad gäller detta ligger även katter sämre till än hundar. Fast katter har faktiskt ett bättre luktsinne än oss människor. Men vad gäller att sprida dofter ligger hundar bättre till. Jag menar en blöt katt luktar ingenting, medan en blöt hund kan lukta för jävligt. Många djur luktar förresten inget vidare. Jag har läst att flodhästar luktar värst av alla stinkande varelser på planeten, fast jag har aldrig luktat på någon. Det finns ju djur som använder dofter som vapen eller skydd. Som skunkar som sprutar någon sorts stinkande vätska om någon angriper dem. Den skall lukta överjävligt och för att få bort doften skall man visst gnida in sig krossade tomater av någon anledning. Själv har jag en gång lyft upp en snok för att titta lite närmare på den. Det borde jag inte gjort för även snokar spruta ut en vätska som luktar allt annat än hallontårta.

Men jag tycker det är som allting doftar mindre än det gjorde när jag var barn. Det beror väl rätt mycket på att luktsinnet försämras med åren. Men jag tror också att det doftar mindre än det gjorde  på 60-talet. Om man då gick in i en port så luktade det långkok, piprök och rotmos från lägenheterna. Det gör det sällan nu. Och när jag var barn hade varje hem sin egen doft. Så hade man hade haft bindel för ögonen, hade man ändå kunnat tala om om man var hos Johan eller Gunilla. 

Min pappa dog 1992. Det känns konstigt att det gått 23 år sedan dess. När han dog fick jag ärva hans Bra böckers lexikon i en massa delar. Numera slår jag sällan upp något i detta lexikon när jag söker information. Det är lättare att googla och läsa på Wikipedia när det är något särskilt jag vill kolla upp. Men det händer att jag läser i lexikonet för då läser man alltid något intressant som leder till något annat. Eller så får man reda på något som man inte visste att att man ville ha reda på. Man behöver liksom inte ha en fråga, för att få reda på något.

Min pappa rökte som en borstbindare och blev till slut allvarligt sjuk av denna ovana. Men idag när jag läste i mitt ärvda lexikon kände jag mig lite vemodig. För när jag ärvde detta  lexikon, så luktade det starkt av tobaksrök. För pappa rökte inomhus, vilket gjorde att allt i hemmet luktade rök. Till er som är unga kan jag berätta att det var helt normalt när jag var ung att förpesta bostäder på det sättet. Men tidigare påmindes jag alltid om min pappa när jag slog upp något i lexikonet. För även han luktade rätt starkt av tobak förstås. Men idag kände jag att den doften var borta, vilket kändes vemodigt. Förr kunde jag liksom öppna dessa utmärkta böcker och bli påmind om min far och min barndom. Men nu tycks även denna madelaine-kaka vara borta. Som så mycket annat.

God jul igen!

Peter




Inga kommentarer: