onsdag 23 december 2015

God morgon!

I morgon är det julafton. Vad jag förstår är det ingen som riktigt kunna förklara varför jul heter jul. Innan vi blev kristna firade man ju midvinterblot, vilket tydligen var en jävla tillställning om jag förstått rätt. Klackarna i taket var bara förnamnet på detta kalas. Fast man offrade tydligen hundar, får, hästar och människor i Uppsala vid firandet. Och det är ju ett rätt otäckt sätt att fira på. Men när offrandet var klart söp man och sjöng snuskiga sånger, enligt en präst som varit där och kollat.

Fast egentligen vet ju ingen varför vi firar jul den 24 och 25 december. Det är ju ingen som vet om Jesus föddes då eller om det var någon annan tid på året. Men jag har läst att man i Rom firade ”den obesegrade solgudens födelsedag” just den 25 december under antiken. Så man tyckte det passade bra att fira den dagen, som ändå var en festdag. När den festen var avklarad firade man ”saturnalierna” som var ett riktigt skojigt kalas. Ungefär som våran midsommar vad gäller lössläppthet. 

Förresten tror jag att man i Grekland firar Jesus födelse någon gång i början på januari. Fast det heter ju inte jul där. 

Att det heter julklappar beror på att man förr i världen hade som tradition att under julen klappa på folks dörrar och slänga in något dumt i stugan. Som ett vedträ eller en grisfot. Det var liksom inga riktiga presenter, utan mer en sorts bus. Egentligen inte så kul, tycker jag. Men när detta tilltag var som mest poppis så tyckte man det var urkul. 

Själv har jag allt jag behöver och vill egentligen inte ha några julklappar. Ibland drömmer jag om att leva ett enklare liv i någon liten stuga i Hälsingland. Bara ha det man behöver. Som tak över huvudet, käk varje dag, en bra cykel samt en hund och en katt. Där skall jag sitta sur och gnällig utan telefon och dator och skriva klagovisor samt sura insändare till lokalpressen, om det ena och det andra. När det blir för jävla tråkigt skall jag gå ut på tomten och skälla ut en älg. ”Hoppas du blir vargmat”, skall jag säga till den. På nätterna skall jag  förresten gå ut på trappen och yla med vargarna. Jag skall bli helt jävla omöjlig, helt enkelt. För jag börjar bli lite trött på att vara snäll. Fast det är jul.

Men än så länge är jag mitt gamla vanliga jag och önskar er alla:

God Jul!


Peter


Inga kommentarer: