tisdag 1 december 2015

God kväll vänner!

Idag pratade jag och Emmy på mitt jobb om Lucia och då kom jag att tänka på min släkting Osram Uddenberg. Lucia var ju ingen större tradition förrän 1927 då tidningen Stockholms Dagblad började utse Stockholms lucia. Innan dess var det faktiskt rätt ovanligt med luciafirande. Men det förekom på en del håll i Sverige innan dess. 

Redan 1908 bestämde man att i kungahuset börja fira Lucia och på det sättet popularisera denna högtid. Men initiativet togs av vetenskapsakademin som vill visa hur långt Sverige kommit med utvecklingen av det då relativt nyuppfunna batteriet. Och en av de som låg bakom detta vara alltså ingenjör Osram Uddenberg. Det var nämligen så att det på Stockholm slott ända sedan den hemska slottsbranden 1697 hade funnits mycket stränga regler kring att tända levande ljus i slottet. Men nu hade man tack vare Osrams förbättringar av blybatteriet, kommit på att man kunde tända ljus med hjälp av denna uppfinning. Han fick alltså i uppdrag att utforma en ljushögtid med hjälp av elektricitet och valde då att göra detta genom ett luciafirande. Han inköpte ett antal lampor av Edisons konstruktion och kopplade dem till sitt nykonstruerade batteri. Det fungerade utmärkt.

Det var dock så att även om batteriet hade utvecklats och förbättrats så var det fortfarande relativt stort och klumpigt. Inte som dagen ficklampsbatterier, utan mer som ett bilbatteri. Så att gå runt i luciatåg hade varit besvärligt. Men istället kom Osram på att Lucia och hennes tärnor och stjärngossar skulle kopplas ihop med en ledning till batteriet, som skulle döljas i luciasärkarna så gott det gick. 

Som ni vet var Gustav V gift med drottning Victoria och hon bad nu att få bli Lucia vilket naturligtvis ingen vågade invända emot. Hon krävde också att hennes adliga vänninor skulle få vara tärnor. Osram började nu förbereda  luciafirandet genom att från batteriet dra ledningar genom alla tärnor och stjärngossars kläder. Så kring midjan på alla de deltagande lindade Osram ett varv av ledningen och likaså kring drottningen.

Som stjärngossar hade några av soldaterna i högvakten blivit beordrade att ställa upp. För att se denna tillställning inbjöds nu en rad prominenta herrar från riksdagen och näringslivet in med sina fruar.

Osram var naturligtvis nervös inför uppgiften och för att lugna sig tog han en snaps samt ställde en bredvid batteriet för att lugna nerverna, om så behövdes. Så började föreställningen och det gick inledningsvis fint. Osram kopplade in ljusen och den nyss komponerade luciasången avsjöngs och lamporna lyste som ljus i mörkret. Så klev stjärngossarna fram och i handen höll de lysande stjärnor. De började sjunga ”Staffan var en stalledräng” och allt var så vackert och stämningsfullt som Osram planerat. Han kände sig nöjd och glad över att allt fungerat så bra. Men just när stjärngossarna sjöng som bäst om Staffan och hans fålar fem råkade Osram välta sin snaps över batteriet. Det fräste till och då det inte fanns någon säkring blev det kortslutning och den inkopplade ledningen blev glödhet. De stackars tärnorna och stjärngossarnas lucianattlinnen brändes naturligtvis av utåt och deras underbyxor och kalsonger brändes av under linningen inåt, i de fall de hade något sådant. Samma sak drabbade också drottning-lucian. Alla de uppträdande skrek naturligtvis till och fick rund brännskada där ledningen suttit. Men det värsta var att de avbrända linnena föll av och likaså de avbrända underkläderna. Så plötslig stod Sveriges drottning samt hennes förtrogna svenska adelskvinnor nakna på nederkroppen, inför den församlade menigheten. Likaså stod de stackars stjärngossarna på samma sätt halvnakna inför den chockade församlingen. 

Det hela var naturligtvis en skandal av sällan skådade mått. Detta var en av anledningarna till de psykiska svårigheter som drabbade drottning Viktoria och gjorde att hon senare inte ville bo i Sverige. Men kung Gustav V sa efteråt att det hela hade varit lite oväntat, men bra. Speciellt att stjärngossarna hade uppträtt så oklädda hade han uppskattat. För han hade hört fel på inbjudan och blivit glad när stjärtgossarna tappat brallorna, för han hade just undrat när dessa skulle komma. Han tyckte att det var det som var det bästa med alltihop. Vilket inte var så oväntat med tanke på hans sexuella läggning. 

Tack vare kungens positiva inställning slapp Osram undan med en tillsägelse att inte i fortsättningsvis anordna den typen av tillställningar offentligt. Men han blev senare en framgångsrik företagare och startade en lampfabrik som fick heta Osram efter honom.



Peter

Inga kommentarer: