fredag 4 december 2015


Glad fredag vänner!

 Som vanligt är en storm på väg. Den skall viss komma hit till Gotland framåt kvällen. Den här stormen heter visst Helga. Så det är en tjejstorm till skillnad från den förra som hette Gorm. Tjejstormar är lika tuffa som killstormar om inte värre.

 Apropå tjejer kom jag att tänka på Kleopatra. Hon var ju född år 69 f.kr. och var ju en rätt häftig dam. Hon var ju från början gift med sin egen bror Ptolemaios. Det var ju någon konstig tradition hos faraonerna att gifta sig med sina syskon. Något som man fortsatte med, även när kungarna och drottningarna hade grekisk bakgrund som Kleopatra. Men så blev hon osams med sin brorsa på något vis och med hjälp av den romerske kejsaren Julius Caesar fick hon sin bror och make avsatt och avlivad om jag minns rätt.

 Men sedan förförde hon Julius Caesar och fick en son med honom. När Caesar blev mördad i Rom så förförde hon istället en av hans efterträdare Antonius och med honom fick hon visst också barn. Kleopatra var tydligen väldigt bra på att förföra. Jag menar att lyckas göra två kejsare helt nippriga och kära efter varandra, är ju rätt bra jobbat. Jag har dessutom läst att Kleopatra inte var så väldigt jättesnygg. Hon såg trevlig ut, men var ingen strålande skönhet. Men så fort en man fick syn på henne blev han alldeles till sig i trasorna. Antagligen var det något i hennes blick som var förföriskt. Sexighet brukar ju ofta sitta där.

 Som ni vet blev det ju sedan någon sorts bråk med en gubbe som hette Octavianus. Han besegrade Antonius och Kleopatras truppr i sjöslaget vid Actium. Vad jag förstår försökte Kleopatra då förföra Octavianus också men lyckades inte. Han hade tydligen tänkt ta med henne som någon sorts prydnad till Rom och visa upp henne där under sin triumffärd genom staden. Men det blev aldrig så, för Kleopatra tog livet av sig med en giftorm som någon smugglat in i en fruktkorg. Fast de finns de som säger att hon nog tog livet av sig på något annat sätt.

 Octavianus var alltså en kille som inte föll för kvinnlig charm hur som helst. Han var också som de flesta kejsare en dum och grym typ. Bland annat lät han döda Kleopatras barn med sina företrädare, tror jag. Men senare tog han sig namnet Augustus som egentligen är någon sorts titel. Och han tyckte det var dålig ordning på skatteindrivningen i riket. Så det är om honom det står i Julevangeliet:

 ”Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas.”

 Men ”hela världen” avsåg man den del av världen som var civiliserad. Vi som bodde i utmarkerna och levde på rötter och smågnagare räknades inte som vi ingick i världen.

 Månaden augusti har ju också fått namn efter Augustus. Men hade Kleopatra lyckats förföra Augustus och gjort honom lika löjligt förälskad som de andra kejsarna, hade han nog gett fan i vidare regerande och stannat i sängen med henne. Då hade månaden augusti nog hetat sextember och folk hade sluppit fara runt från Nasaret till Betlehem. Och Maria hade fått föda sitt barn hemma i lugn och ro och sluppit stallet och krubban och allt det där. Hade ju varit lugnare och bättre antagligen.

 

Peter

 

 

 

 

Inga kommentarer: