måndag 7 december 2015

God kväll vänner!

Det är alltså söndag kväll och jag tycker denna blåsiga helg passerat alldeles för fort. Jag har liksom ingen lust att jobba och vill nog egentligen stanna hemma några år eller så. Livet är ju liksom en resa och nu har jag rest på rätt länge och börjar tröttna lite på just den här vägen. I kväll känns det som att resa mellan Umeå och Luleå en vinternatt. Det är mörkt och trist och bara skog. Skog, skog, Bygdeå, skog, skog osv. Så känns det lite i kväll.

Då tänker jag på Odysseus. Han var ju också på en besvärlig resa som beskriver livet och dess farligheter. Nu kommer jag inte ihåg i vilken ordning allt händer i denna berättelse. Men ungefär så här var det.

Odysseus har alltså förstört staden Troja men hjälp av en ihålig trähäst. Nu känner han sig trött och gammal och vill åka hem och gå i pension. Men på vägen råkar han hela tiden ut för tråkigheter och besvär. Först träffar han på någon sorts missbrukare som blir höga som Kaknästornet av att käka lotusblommor. Något som gör att de är helt dumma i skallen, vilket brukar vara den vanligaste effekten av missbruk. Några av Odysseus kompisar provar också på eländet och blir omedelbart beroende och glömmer bort vilka de är och var de befinner sig. De sitter bara och lallar som gamla haschtomtar och går inte få något förnuftigt ur. Så Odysseus och hans kompisar får ta till våld för  att ta dem till skeppet för avgiftning. 

Sedan kommer de till ett ställe där de dumma cykloperna bor. Och den dummaste av dessa heter Polyfemos. Det som gör cykloperna så ovanligt korkade är att de är enögda och dessutom oförmögna att ha två tankar i skallen samtidigt. De är alltså någon sorts extremister, som tror att den tanke de har i skallen är den enda rätta. Polyfemos lyckas tyvärr käka upp några av Odysseus män innan de lyckas lura honom att dricka sig apfull. Sedan är det en lätt match att sticka en glödgad påle i dumskallens enda öga. Odysseus hade ju också lurat i honom att han hette ”Ingen”. Så när de andra dumskallarna kom springande så skrek Polyfemos att ”Ingen” hade gjort det. Så alla gick hem igen fast Polyfemos hade en stor träpåle i ögat, vilket borde gjort dem fundersamma. Men som sagt de var både enögda och skitkorkade.

Nåväl sedan skulle han bara sticka hem. Men han visste att han skulle fara förbi ett ställe där Sirenerna bodde. De var tjejer som sjöng så vackert och lockande att de var nästan omöjligt att stå emot deras sång. Så Odysseus, som kände till detta, sa till sina gubbar att fylla igen sina öron med vax så det inte hörde Sirenernas sång. För om de hört det, skulle de bergsäkert segla dit och gå på grund. Själv lät Odysseus sig bindas fast vid masten för han ville höra sången. Men tack vare dessa försiktighetsåtgärder  klarade de sig förbi de sjungande tjejerna. 

Men sedan träffade Odysseus på en häxa som hette Kirke som brukade ha för ovana att förvandla män till djur. Men som tur är träffar Odysseus på guden Hermes som hade ett motgift mot detta tilltag så Odysseus klarar sig. Men han blir tvungen att stanna hos henne ett år och sova i hennes säng. Men till slut får han i alla fall åka vidare. Det händer en massa andra grejer också men de orkar jag inte berätta om. Men de har ofta med luriga eller snygga damer att göra.

Men till slut kommer Odysseus hem till frugan. Då får han bara döda ett helt gäng friare som kommit dit för alla trodde att han var död. Men det grejar han snabbt och sedan får han krama sin fru. Hon var först lite osäker på att Odysseus var den han utgav sig för att vara. Så skäggig och åldrad hade han blivit. Men han visste hur deras säng var konstruerad. Den var nämligen specialbeställd på något vis för att passa just dem och deras kärlek. Men Odysseus visste hur och då förstod hans fru att det var han och blev jätteglad. Och Odysseus fick äntligen gå i pension.

Vad lär vi oss alltså av detta? Jo, droger gör folk dumma i huvudet och bör undvikas. Vidare att de som bara ser världen på ett enögt och korkat sätt kan vara farliga, just på grund av detta. Slutligen att man bör surra fast sig vid en mast eller annat fast föremål när man träffar damer som sjunger flörtiga locksånger. Man bör också undvikas att förvandlas till djur. Om man sköter detta får man snart gå i pension.

Peter




Inga kommentarer: