lördag 14 november 2015

Vänner!

Så är allt bara ett jävla mörker. När skall det ta slut. Allt känns liksom tomt. Fast att man vet att det finns onda människor så är man liksom aldrig riktig beredd deras ondska. Religion, extremism och fanatism tycks föda det onda i människan. Det verkar liksom ta bort medkänsla och moral. Jag vet inte hur det fungerar riktigt. De flesta håller väl med om att extremism och fanatism är onda företeelser. Men jag tycker det verkar som religion och vidskepelse göder galenskapen. I varje fall verkar det finnas något sorts samband.

Bara i denna tid mördas det i guds namn i Paris och mellanöstern. I Burma förföljs och mördas folkgruppen rohingyas för att de är muslimer och inte buddister. De som hetsar mest är visst buddhistmunkar. I Indien är det Hinduer som jävlas med muslimer. I Brasilien har katoliker lyckas förhindra en ny abortlag fast 200 000 kvinnor där får söka sjukhusvård efter det att de genomfört olagliga aborter. Och hela katolska kyrkan förefaller nedlusad av pedofiler. I USA finns det idioter som går i kyrkan varje vecka, som tycker att alla i guds namn skall få beväpna sig. Även de som använder sina vapen till att skjuta sina klasskamrater. 

Nu vet jag att de flesta muslimer, kristna och buddister är vanliga snälla människor. Så det är tråkigt att de envisas tro på de dumheter som ställer till så mycket elände. Visst finns det politiska ideologier som ställt till och ställer till mycket jävelskap. Men även dessa brukar liksom likna religioner i sin tro att sitta inne med sanningen och säga att alla som tycker eller tror annorlunda har fel eller är fel och bör tystas på lämpligt sätt.  

Men även om det för närvarande inte är européer som är värst på mördande, så tycker jag man inte får glömma att det var vita nordeuropéer som byggde Auschwitz och Treblinka. Det här är liksom ingen tid för fördomar om andra människor. Men en tid att stå upp för demokrati förnuft och frihet och ge allt stöd till de som får offra sig i den kampen.


Peter  





Inga kommentarer: