fredag 27 november 2015


Hej vänner!


Igår pratade vi om hygien och smutsens intressanta historia i fikarummet på mitt jobb. Någon berättade att hans majestät konungen hade föreslagit att man borde förbjuda badkar, då det går åt mycket mer energi vid bad än vid duschning. Med tanke på miljön bör man alltså inte bada i badkar, enligt kungen.

 Detta visste redan Frankrikes kung Ludwig XIV. Han som kallades solkungen. Han badade visst bara två gånger i sitt liv och blev allvarligt sjuk efter detta bägge gångerna. Så även om han var solkung så luktade han väl inte direkt hallontårta. Men det gjorde inte så många andra heller på 1600-talet. Ludwig blev trots sitt badande 77 år. Men så slösade han inte massa energi genom att bada heller.

 När Ludwig var 19 år tappade han plötsligt allt sitt hår och började använda peruk. På grund av detta blev det mode att använda sådant reservhår i hela Europa. Dessutom var det praktiskt då man på det sättet kunde lägga undan lössen när man gick och lade sig. Lopporna fick man dock fortfarande ha kvar i sängen. Men det är faktiskt Ludwigs brist på hår som gör att domarna i England har så fåniga peruker på skallen när de sitter och dömer.

 Själv badar jag ju inte så ofta. Duschar gör jag faktiskt varje dag. Kanske är det lite överdrivet men det känns bra på något sätt.

 Idag är det förresten Black Friday har jag sett. Jag visste faktiskt inte vad det var förrän för några dagar sedan. Men nu har jag förstått att det är någon sorts rea-dag i USA som tydligen en del företag vill exportera hit. Att det heter Black Friday beror tydligen på att folk köper så mycket grejor att eventuellt röda minussiffror i bokföringen kan bytas ut mot svarta vinstsiffror på grund av denna dag. Hela grejen verkar ju heldum och amerikansk och då skall den naturligtvis importeras. Precis som Halloween och dumma kepsar som sitter bakochfram.

 Själv har jag faktiskt allt jag behöver för närvarande vad gäller kläder och prylar. Dessutom tycker jag inte speciellt mycket om att handla. Jag tycker faktiskt att det är rätt tråkigt och svårt. För mig är en Black Friday när man måste gå ut och köpa en kostym för man är bjuden på någon tillställning och den utmärkta kostym man köpte för några år sedan har krympt i garderoben och inte längre går att knäppa.

 Men nu är det alltså fredag och jag och katten skall fira den alldeles själva. Vi har kommit överens om att vi skall ta det lugnt. I kväll tar vi väl ett glas rött till en pizza eller så. Men annars har vi inga planer. Kommer vi på något så kommer jag berätta det för er på denna blogg. Som förresten har alldeles för få läsare.

 Trevlig helg

Peter

Inga kommentarer: