tisdag 24 november 2015

Hej vänner!

Det har gått en programserie på TV om hur människan for ut i rymden. Jag har tyvärr missat de flesta av avsnitten på denna serie men såg ett program som handlade om månlandningen den 20 juli 1969. Jag var alltså 14 år och 11 månader när detta inträffade och såg på när den första människan hoppade ner på månen. Det var konstigt på något sätt att veta att så länge det funnits människor funnits på jorden, hade de stått och kollat in månen. Nu stod det några där istället och kollade in jorden. Sommaren därpå var det en utställning på Riksmuseet där man kunde titta på en sten som hade hämtats hem från månen. Det såg ut som en helt vanlig sten och var ju egentligen inte så mycket att titta på, om den inte hade kommit från denna himlakropp. 

Månen är ju annars en bra måne. Speciellt när den är full. Att åka skidor en vinternatt i månsken är spännande och mycket ljusare än man tror. Nu har jag bara gjort det vid några tillfällen för länge sedan. Men jag skulle gärna vilja göra det igen. 

Vargarna brukar ju yla mot månen sägs det. Och förr sa man att en del människor blev tokiga i fullmånens sken. Men jag har läst att det är en myt. Iallafall kommer inte fler till psykakuten  när det är fullmåne tydligen. Man kan alltså bli tokig även i nymånens sken och det finns ingen anledning att vänta till månen är full. Så om man är tokig beror det nog oftast på att man själv är full och inte på att månen är dito. Att påstå att orsaken till att man dansade på bordet och slickade en främmande dam på örat beror på att månen är full är alltså helt fel. Det är ingen som tror på det i alla fall. Månen är helt oskyldig till den typen av beteende, hur full den än är. 

Annars är ju månen rätt romantisk och att vandra med någon man älskar i månsken, är ju hur romantiskt som helst. Dessutom är det liksom lite lagom mörkt och mysigt. Då kan man säga:

”Du är vacker och 
du är len
i den fulla månens
sken

Själv så är jag ganska ful
fastän månen är rund och
gul

Rund som ett mariekex
vad sägs om lite 
häftigt sex?"

Eller det kanske man inte skall säga trots allt. Även om det är månsken.


Peter



Inga kommentarer: