söndag 8 november 2015

Hej i stormen!

Ute blåser stormen Freja och det regnar. Men efter som många av er som läser detta bor på Gotland så tänker ni kanske ”Jaha, det var ju en nyhet.” Men jag har faktiskt läsare på andra håll också och för dem är det kanske kul att veta att det blåser som fan och regnar.

Denna storm heter alltså Freja. Freja var ju i den fornnordiska mytologin en fruktbarhetsgudinna. Som Afrodite i den grekiska mytologin. Freja var en häftig tjej som hade en vagn som drogs av två katter som hette Hogne och Tovnir. Som ni vet gillar jag katter så jag och Freja skulle säkert kommit bra överens. Vad jag förstår var Freja innan vikingatiden en viktig gudinna som många tillbad och dyrkade. Men sedan tappade hon i betydelse och Oden och Tor blev viktigare. Kanske tyckte vikingarna bättre om gudar som slog jättar i huvudet med hammare, än gudinnor som hade med sex och fruktbarhet att göra. En jävla felprioritering, enligt mig.

Jag läste precis en artikel förresten om barn som växer upp i religiösa respektive icke-religiösa hem. Det var en forskningsrapport som visade att barn som kommer från icke-religiösa hem är mer generösa och snällare än barn som växer upp i religiösa hem. I alla fall på gruppnivå. Fast om man växte upp före vikingatiden hos föräldrar som trodde på Freja var man nog rätt snäll och generös, gissar jag. Men annars bör man tydligen undvika religion om man vill ha snälla och generösa barn.

Om ni vill läsa ovanstående artikel finns den här:

http://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(15)01167-7.pdf



Peter

Inga kommentarer: