fredag 30 oktober 2015

Hej vänner!

I morgon är det Alla helgons dag. Egentligen borde jag väl åka till kyrkogården i Täby kyrkby och hälsa på mamma och pappa. Men nu får jag skicka mina systrar som ombud för att sätta dit lite ljung och tända ett ljus. Det är en nackdel med att bo på Gotland att det är så svårt att åka och hälsa på folk. 

Att tända ljus på gravarna på Allhelgonafton är en fin tradition tycker jag. Likaså att ställa dit lite ljung. På kvällen när det blir mörkt är det fint med ljusen som brinner för de döda. Man håller liksom kvar dem en liten stund i världen, genom att minnas dem.

Men själv är jag inte speciellt intresserad av att dö. Tycker mest det är jobbigt att tänka på den tråkiga slutstationen. Som de säger på tunnelbanan: ”Slutstation, avstigning för samtliga passagerare, ingen påstigning.” Så får man kliva av vid Odenplan fast man inte vill. Men i tunnelbanan kan man vänta på näste tåg och få åka vidare till Hässelby, om man har tur. När man dör får man bara kliva av utan möjlighet att resa vidare. 

Det finns de som tror att man visst får resa vidare när man dör. Inte till Hässelby utan till himlen och det eviga livet. Men som man säger: ”Om något är alldeles för bra för att vara sant så är det ytters sällan det.” Så jag är tydligen inte den första som är skraj för döden. För i flera tusen år har folk trott på sådant dumt, av ren förskräckelse. Men själv har jag alltid tyckt att det är lite fegt att tro på evigt liv och himmelriket. Som man inte vågar se sanningen i vitögat.  Själv hade jag nöjt mig med Hässelby om jag slapp dö. 

Det hade ju också varit bra om alla dumma och elaka typer i rättvisans namn kom till helvetet och fick det varmt om fötterna. Men det lär väl knappast heller hända. 

En tradition som började för så där en tjugo år sedan eller så är Halloween. Det är en dum och fånig tradition som aldrig borde införts. Den går tydligen ut på att barnen skall klä ut sig till något otäckt och sedan gå runt och idka utpressning. Så man får se till att man har godis hemma i kväll för annars vet man inte vad de små otäckingarna hittar på. Som någon sorts jävla beskyddarverksamhet. ”Om vi inte får godis kommer vi kissa i din brevlåda eller något sådant. Så det är bäst du hostar upp lite kvalitetsgodis.” 

I kväll blir det pasta bolognese. Eller i alla fall min variant av denna rätt. Så här gör jag:

Hacka några schalottenlökar och finhacka några vitlöksklyftor (obs pressa inte vitlöken det blir inte lika gott). Stek löken som den blir lite genomskinlig men inte bränd. Stek köttfärsen och blanda med löken. Krydda med färdig pastakrydda men snåla inte (minst en rågad matsked). Peppra och salta. Droppa i Worcestersås och några matskedar tomatpuré. Häll på två dl rött vin och lite vatten. Låt såsen sjuda en halvtimme minst under lock. Hacka under tiden färsk basilika och oregano. Häll på mer vin om det behövs. Häll på de färska örterna och rör runt.  Koka spagetti i rejält saltat vatten. Servera med riven parmesan. 

Peter



Inga kommentarer: