torsdag 15 oktober 2015

Hej vänner!

Det var länge sedan jag skrev något på denna förnämliga blogg. Så jag förstår om ni tröttnat på att vänta på nya inlägg. Men jag har inte haft någon inspiration sista tiden. Ni som följer mig på Facebook vet att jag förra helgen var och åt krabba i norra Uppland. Det var rätt kul. Men sedan dess har det mest varit lite tråkigt tycker jag. 

Annars har jag tänkt en del på träd. Antagligen för att de nu är fint med alla höstfärger på träden. Vikingarna trodde ju att vi bodde i ett jättestort träd. I en ask som hette Yggdrasil. Där bodde vi människor på en av grenarna. Vår gren hette Midgård och på en annan gren bodde jättarna och den platsen hette Jotunheim. Längst ner på trädet ligger draken Nidhögg och gnager på rötterna på detta träd och högst upp sitter en örn som jag inte vet vad den heter. Och upp och ner i mellan dessa två springer ekorren Ratatosk och informerar dem om läget. 

Asken har ju drabbats av en otäck svampsjukdom som gör att många askar dör. Om vi levt på vikingatiden hade vi nog varit oroliga att även själva världsträdet skulle drabbas. Men då trodde man att draken Nidhögg en dag skulle gnaga av rötterna och  fälla trädet.  I kvädet Valans spådom står det hur det då kommer att gå med Yggdrasil:

Då skälver Yggdrasils
ask, där den står,
urträdet jämrar sig,
jätten blir lös.
På resan till Hel
rädas alla,
innan Surts släkting
slukar honom.”

Det låter ju rätt jobbigt. Men ibland känns det som det handlar om vår tid, vilket skrämmer mig. Men det står också att det kommer greja sig till slut.

”Upp ser hon komma
för andra gången
jorden ur havet,
igen grönskande;
forsar falla,
örn flyger däröver,
den som på fjället
fiskar griper.”

Själv var jag i norra Uppland i helgen och såg en örn flyga förbi. Men den grep inte några fiskar. Den bara kollade ner lite på mig, sedan flög den vidare. Kanske var det en släkting till den örn som sitter högst upp i världsträdet, vars namn jag inte vet. Men att budbärarekorren heter Ratatosk minns jag bestämt för det är ett skojigt namn. Om jag någonsin får en tam ekorre skall jag döpa den till Ratatosk. Men om jag får en tam igelkott skall han få heta Hugo. Eller möjligtvis Oskar.

Peter


Inga kommentarer: