måndag 17 augusti 2015

God kväll fågelvänner!

Vet ni att det finns en fågel som heter gluttsnäppa och som brukar flyga förbi oss på väg till eller från Ishavet. Varför denna fågel har fått detta konstiga namn vet jag inte. Ej heller vet jag varför det finns en fågel som heter ortolansparv och som elaka sydeuropéer brukar envisas med att äta upp. En del fåglar har enkla namn som gör de lätta att känna igen som rödbenan och grönbenan. Även gulsparven har ett enkelt och bra namn. Likaså grönfinken och blåmesen. Men gluttsnäppa låter ju lite misstänkt tycker jag. Som någon sorts kvinnlig ”peeping Tom” som smyger runt och gluttar. ”Nu har polisen gripit en gluttsnäppa på bar gärning”. 

Det finns ju vita storkar som man förr lurade i barn att de kom farande med bebisar. Undra varför man valde just storkar för denna uppgift? Det finns ju svarta storkar också. Men de bor oftast i Östeuropa och har aldrig fraktat bebisar. Fast det har hänt att enstaka par har kommit hit  och häckat. Nu är det länge sedan detta hände. Förr kallade man den svarta storken för odensvala. 

Annars var ju Oden kompis med två korpar som hette Hugin och Munin. Det betyder ungefär Tanke och Minne. Dessa korpar flög runt i världen och kollade in vad som hände. Sedan flög de tillbaks till Oden och berättade vad som hänt. Oden var alltid rädd att de skulle förolyckas. För då hade han ju mist både tanke och minne. Och det är ju sånt man är rätt skraj för själv. 

Själv har jag två gluttsnäppor som far runt och kollar hur det står till med allting. De heter Slirig och Disträ. Men de har jävligt dåligt lokalsinne och hittar sällan hem. Men när de gör det brukar de berätta: ”Att han du vet, som var gift med honom som spelade huvudrollen i den där filmen som var regissör och som gjorde den där romantiska komedin med hon som sedan gifte sig med  han som fick tre barn med hon som liknar den danska drottningen, har skilt sig. Jag har rätt lite nytta av mina gluttsnäppor. De ökar mest min förvirring till en ny nivå. 


Peter


Inga kommentarer: