torsdag 30 juli 2015

God kväll vänner!

Jag läste om det där lejonet som dödades av en amerikansk tandläkare. Detta efter att först skjutits med pilbåge och därefter jagats i 40 timmar innan man fick död på det stackars lejonet. Ett jävla djurplågeri helt enkelt. Själv förstår jag inte nöjet med att döda lejon över huvudtaget. Man kan ju inte äta lejon vad jag vet. Att för sitt nöjes skull döda ett lejon bara för att skära huvudet av det och sätta upp detta avhuggna huvud på väggen verkar ju sjukt. Jag kan förstå att man jagar djur som de finns många av och som går att äta, som rådjur. Men att döda bara för dödandets skull verkar ju enbart helknäppt. Men jag såg att författaren Jan Guillou uttalat sig. Han hade nämligen själv varit i Afrika och jagat lejon. Dock ej med pilbåge. Han tyckte det var ”barnsligt” att jaga lejon med pilbåge. Men annars tycker han tydligen att det är ok att jaga lejon för att skära huvudet av dem. Så den vapenkåta rackaren tycker väl att han var en riktig karlakarl, som kunnat döda ett lejon eller flera. Men jag tycker bara att han verkar dum i hela huvudet.

Men egentligen är det väl mer allvarligt att mellan 20 och 50 procent av alla  däggdjursarter är hotade. Det pågår ett massutdöende av djurarter överhuvudtaget. Och det på grund av oss människor. Många av dessa djur kommer att försvinna från jordens yta för att aldrig återkomma. Men det här lejonet hade ett namn och brukade tydligen vara rätt oskyggt och visa upp sig för turister. Det var liksom lite halvtamt vad jag förstår och då var det synd att han blev dödad. Hade det bara varit ett vanligt honlejon som levt sitt namnlösa liv på savannen hade väl ingen brytt sig. Utom möjligtvis massajerna som får vakta sin boskap både dagar och nätter, så att inte lejon och leoparder kommer åt dem. De hade kanske tyckt det var skönt att slippa åtminstone ett lejon.

En gång fanns det flera sorters lejon. Det fanns berberlejon, kaplejon och asiatiska lejon. Men dessa är i stort sätt utrotade. Likaså håller det västafrikanska lejonet på att utrotas. Men även dessa lejon är namnlösa och skygga. Så de är väl inte så många som bryr sig om dem. Kanske är det mest naturnördar som jag som tycker det är tråkigt när djur blir utrotade från planeten. På något sätt tycker jag det är omoraliskt att utrota djurarter. Likaså att döda djur bara för att de skall bli troféer på väggen. 

Peter 


Inga kommentarer: