onsdag 29 juli 2015

God kväll vänner!

Jag kom just och tänka på Skogaholmslimpa. Sådan har jag nog inte ätit sedan jag var tonåring. Men då käkade man ju rätt ofta sådan limpa med prickig korv på. Denna limpa var liksom lite skumgummiaktig och väldigt söt. Den finns fortfarande att köpa har jag sett, så jag funderar på att köpa en bara för att minnas hur den smakade. Fast prickig korv har jag inte sett i affärerna på länge. 

Jag vet inte varför jag slutade käka denna söta limpa.Kanske för att den var just rätt söt. En annan söt maträtt som jag inte hade ätit på länge var Kalas Puffar. Men för något år sedan köpte jag ett paket av denna söta produkt. Puffarna var faktiskt jättegoda. Men antagligen inte så nyttiga gissar jag. 

När jag var barn fick man ofta efterrätt efter maten. Ofta någon sorts kräm. Som rabarberkräm eller  blåbärskräm. Det var kanske bra för man fick väl sitt sötbehov tillfredställt på det sättet. Det borde nog återinföras, så ungarna slutar käka massa andra onyttigheter. Eller dricka sådant som är direkt hälsovådligt som Coca Cola. 

Viner kan ju vara söta eller torra. Torra betyder ju att de inte är söta. Men varför man säger att osöta viner är torra vet jag inte. Det är ju egentligen lite konstigt. Men om man sa att de torra vinerna var sura skulle det väl inte låta så bra. ”Till den här fisken skall vi dricka en riktigt sur Chardonney från Australien” låter ju inte gott alls. Jag gillar torra viner. Gärna så där så det liksom drar ihop sig lite vid käkarna.

Människor kan ju vara söta eller sura de med. Men min far sa alltid att det bara var kvinnor som kunde vara söta. Män kunde bara vara ståtliga, enligt honom. Men sur kunde man vara både som man och kvinna. Surhet var liksom könsneutralt. Medan söthet var förbehållet det täcka könet. Undra varför det heter det täcka könet förresten. Är motsatsen i så fall det otäcka könet? Det var orättvist att kvinnor skulle få vara både söta och täcka medan män fick vara ståtliga och otäcka. Så nu tror jag även män kan få vara söta. Men jag skulle själv aldrig beskriva någon av mina manliga kompisar som söt, tror jag. Men det är inget problem för det är ingen av dem som i mina ögon uppfyller kvalifikationerna för detta begrepp. Jag vet inte om de är så jävla ståtliga heller faktiskt. Själv har jag inte rakat mig på ett tag så jag är nog inte så söt jag heller. Men ganska ståtlig.



Peter

Inga kommentarer: