fredag 26 juni 2015

God kväll!

Det är en deppig dag med nyheterna fulla av ondska. Egentligen är det mesta ett jävla mörker. Jag tappar liksom inspirationen och känner mig trött. 

Nästa vecka är Almedalsveckan här i Visby. I början när jag flyttat hit tyckte jag att det var lite spännande med den veckan. Men nu tycker jag bara det är jobbigt och besvärligt. 

Det finns ett citat av filosofen Bertrand Russel som jag tycker om och har skrivit om förut. Det lyder: ”The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” Kanske tycker jag om detta citat för att jag själv så ofta är osäker och tvivlande på allt, inklusive mig själv. Men kanske också för jag är så trött på alla de som kommer med enkla och självsäkra svar på svåra frågor. Sådana där som vet hur det är och tycker att det är deras uppgift att tala om det för oss andra. Ju dummare desto säkrare på sin sak. 

Just att Bertrand Russel kopplar ihop tvivel och begåvning tycker jag känns bra. För det gör att jag känner mig lite smartare än vanligt. Och det är bra för min självkänsla. På något sätt är det lite mesigt att vara en tvivlare. Riktiga karlar vet hur det är, oavsett om det handlar om vargar, barnuppfostran, tiggare, husbyggnad eller snus. Och ofta är det viktigt att beskriva detta för oss mindre vetande. Så vi får lära oss något och får veta hur det ligger till.

En jobbig grej med tvivel och osäkerhet ökar med kunskap. Ju mer kunskap man har om något ju mer komplext är det och ju svårare är det att förklara. Man tycker ju att man skulle bli säkrare på något ju mer man vet om det. Men det blir man inte. När någon frågar mig som psykolog om varför folk gör som de gör, så har jag oftast inget enkelt och bra svar. För det kan bero på så mycket olika saker. Ibland säger jag att det nog beror på arv och miljö. Och det är ju inget bra svar. Ibland säger jag att jag inte vet riktig och det är ju nästan ännu sämre.

Men det är ju samma sak när man är potatisodlare. Om någon då frågar vilken potatis är bäst så är det ju också svårt att svara på. För det beror ju på vad man avser göra med knölen i fråga. En del är ju bra att steka andra att göra mos av. Det är liksom svårt att ge ett entydigt svar på denna fråga. I varje fall om man vet mycket om potatis. Är man värdelös på potatis kan man alltid dra till med King Edward. Fast man inte vet. Men det är bara att låta säker på sin sak så går nog folk på det.


Peter

Inga kommentarer: