fredag 29 maj 2015

God kväll vänner!

Jag tänker på minnen. Ni vet livet rinner ju på som en älv, men minnen är liksom foton. I alla fall för mig. Det glimtar liksom till minnen här och där bland alla de dagar som går. Jag har faktiskt nästan inga minnen före jag var fem år. Fast jag minns att jag än gång låg i min sittvagn och vaknade utomhus. Det var en sådan där grön sommar-eftermiddag då allt liksom är stilla för en stund. Jag minns jag vaknade och låg och tittade. Efter en stund var det någon av mina systrar som sa: ”han är vaken”. Då kan jag inte varit gammal. 

Det måste vara något som händer med minnet när man blir sex år för från det året har jag ganska mycket minnen. Oftast är det liksom inget viktigt jag minns utan bara något vardagligt. Som ett hål i staketet eller hur en impregnerad telefonstolpe luktade när det blev varmt. En och annan sak som jag var rädd för minns jag också. Som knuttar på motorcyklar.

Men annars har jag ett rätt kryckigt minne av min barndom. Det var rätt jobbigt att vara barn, tycker jag. Mycket var obegripligt och plötsligt hände saker man inte var beredd på. Så är det ju fortfarande. Men nu är obegripligheten på en annan nivå. Men lika obegriplig. 

Jag och kamrat katten är ensamma i helgen. Vi har inte gjort upp några särskilda planer. Om det inte är för blåsigt och regnigt skall jag ta en cykeltur till något gotländsk änge eller så. Hur kamrat kattens planer ser ut vet jag inte. Jag tror inte han gör upp så mycket planer utan mer tar dagen som den kommer. 

På söndag är det mors dag. Som ni vet är jag moderlös sedan länge. Så jag får väl fira alla andra mödrar. Speciellt får jag väl fira mina döttrars mor. Hon är i Stockholm så man får väl skicka ett grattis på något sätt. 

Jag tror mammor är viktiga för små barn. Som ni vet är jag mycket för jämställdhet och feminism. Men jag är inte säker på att det är så vettigt att dela föräldraförsäkringen jämlikt. För jag tror det är bra att små barn är med sin mamma så mycket som möjligt. Fast nu kommer massa människor bli sura på mig för jag tycker så. Men bli inte det. Vi tidigt moderslösa är lite konstiga och övervärderar kanske moderskapets betydelse. Katter däremot mår bra att vara med sina manliga ägare så mycket som möjligt. Så nu skall jag gå ut och hämta in min kompis.

Peter


Inga kommentarer: