måndag 13 april 2015

God kväll vänner!

Som ni vet är det synd om mig för jag är förkyld igen. Nu tänker nog ni: ”det var då ett jävla tjat. Har han inget annat att skriva om.” När man är förkyld så kan man ta ett glas konjak i medicinskt syfte. Det brukar hjälpa, så man mår lite bättre. Men jag har ingen konjak, så jag får fortsätta plågas utan hopp om förbättring på flera timmar. Men hade jag en flaska Grönstedts konjak så skulle jag gärna ta ett glas för halsen. Det är lite konstigt att det finns en konjak som Grönstedt. Men det beror på att det på 1800-talet fanns en vinhandlare som hette Johan Daniel Grönstedt. Han importerade konjak på fat och sedan tappade den på flaskor som han sedan sålde under eget namn. När det blev monopol på spritimporten och bara Vin & Spritcentralen fick importera så fortsatte de att kalla den konjak som de själva tappade upp på flaskor för Grönstedt. Jag har hört att gubbarna som jobbade på Vin & Sprit på Reimers holme brukade be att få trätunnorna som konjaken kom i för att ha i trädgården. När de kom hem så ställde de tunnan i solen så trät började dra ihop sig. Då pressades den konjak som sugits upp av trät ut och man kunde få ut flera liter konjak på det sättet. 

Ett annat konstigt namn på en spritdryck är portvinet Grådask. Även det vinet importerades först av   Johan  Daniel Grönstedt. Anledningen till det konstiga namnet är att vinet hette Very Old Superior Red Portwine. Då folk under 1800-talet ofta var rätt kryckiga på engelska så kom man på att kalla detta utmärkta portvin för Grådask, för att flaskorna hade en grå och tråkig etikett.

Ett tredje ovanligt namn på spritsorter är ”en halv böj”. Det betyder ju en kvarting renat. Att det kallades en halv böj berodde på att denna av många kunder omtyckta vara, förvarades under disken innan Systemet fick självbetjäning. Nära och bra för expediten. Det var bara att böja sig lite för att ta fram flaskan. Alltså göra en halv böj.

Men som sagt själv har jag inte tillgång till någon av ovanstående drycker trots min förkylning. Så det får väl bli en kopp te med honung. 


Peter

Inga kommentarer: