söndag 8 mars 2015

God kväll vänner!

Idag var det vår på Gotland. Dessutom åkte massa människor Vasaloppet. Men det var ävenledes den internationella kvinnodagen. Allt på en gång. Det kanske finns ett samband mellan dessa händelser som vi idag inte kan förstå. Men en dag kommer detta samband, hur gåtfullt det än tycks vara stå klart för oss. Som det står i bibeln: ”Nu se vi ju på ett dunkelt sätt, såsom i en spegel, men då skola vi se ansikte mot ansikte. Nu är min kunskap ett styckverk, men då skall jag känna till fullo, såsom jag själv har blivit till fullo känd.” Vad det finns för samband mellan internationella kvinnodagen och Vasaloppet kommer kanske en dag uppenbaras för oss och då kommer vi förstå och säga: ”Det var som fan. Nu begriper jag hur allt hänger ihop.” Men än är vår kunskap styckeverk. I alla fall min. För jag begriper oftast ingenting och tycker livet är en stor gåta. 

Den berömde regissören Ingmar Bergman  gjorde en gång en film som hette just ”Såsom i en spegel”. Men honom bör man nog inte fira på internationella kvinnodagen. För jag såg en gång en dokumentär om hans hushållerska som hade städat och handlat åt honom i flera år. Mot henne hade han varit riktigt oförskämd, så jag blev förbannad fast karln hade varit död i flera år. Annars hade han visst ihop det med en massa kvinnor under sin karriär och fick barn med flera av dem. Jag tycker det verkar som han var en rätt självupptagen och jobbig gubbe. Men kvinnorna föll som käglor för hans charm, fast jag hade svårt att se den. Men så är jag ju inte kvinna heller. Men visst var han en duktig regissör. Och som sagt min kunskap är ett styckeverk. 

Förresten fortsätter ovanstående bibelord på följande sätt:  ”Så bliva de då beståndande, tron, hoppet, kärleken, dessa tre; men störst bland dem är kärleken.” Och det är ju bra. Fast det borde också stått att man skall vara snäll mot dem som städar ens hus, även om de har betalt för det.


Peter



Inga kommentarer: