söndag 22 mars 2015

God kväll tidsresenärer!

Idag tänker jag på Pytheas som levde på 300-talet f.kr. Han var grekiskt köpman och kom från Marseille. Att han kom från denna franska stad är inte så konstigt för när han levde var Marseille en grekisk koloni och hette Massalia. År 325 f.kr. gav han sig ut på en lång resa norrut. Han berättar att han hört om ett land där solen aldrig går ner på sommaren och där sjöarna blev stela av is under vintern. Han beskrivning av detta konstiga land kom tyvärr bort redan under antiken. Men han är citerad av andra författare som Plinus den yngre. Nu har jag haft turen att i en bok om Vesuvius utbrott år 79 e.kr skriven av just Plinus hitta Pyteas anteckningar om sitt besök i det fjärran Thule. Speciellt om intressant är han berättelse om Svionerna som bodde på halvön Scanza.

Pytheas berättar att Svionerna är ett konstigt folk. De har en kung som de gjort helt maktlös men ända har kvar som någon sorts prydnad. Varför har de ingen aning om. De är skickliga vapensmeder och säljer vapen om köparen lovar att inte använda dem. När de används blir de, enligt Pytheas, jätteförvånande. Då brukar de samlas på ett stort torg och skrika: ”Oj, tänkte inte på det”. 

Pytheas berättar också om svionernas konstiga matvanor. Deras favoriträtt består av malda kor som läggs mellan två brödskivor. Till det äter de rotfrukter som de kokar i olja. Denna ensidiga kost har gjort att många svioner är runda om magen. I svionernas land, berättar Pytehas, finns särskilda affärer där man kan köpa öl. Dock ej vin, något som Pytheas tycker är tråkigt. Men då ölet som säljs är direkt hälsovådligt så finns i Svionernas ölaffärer stora runstenar som varnar för intag av drycken. Men det hjälper inte för Svionerna dricker den ändå och blir fulla och besvärliga. Speciellt till Midsommar, då de också har för vana att para sig i fyllan och villan.

Deras religion är också lite konstig. På den heliga helgen far de till speciella tempel där de köper saker de ofta redan har. Det är någon sorts offer tror Pytheas. Om de till exempel har en bra jacka så köper de en till om det är en röd lapp på den. För svionerna älskar röda lappar. Det stora templet är byggt till den stora guden Ull och ligger i nuvarande Halland. Men det finns också mindre tempel här och där som styrs av en överstepräst som heter Ivar Flinthjärta. 

Över huvud taget beskriver Pytheas svionerna som som ett primitivt och gåtfullt folk. Men de hade respekt för kvinnor och lät ofta dem köra sina vagnar till marknaden. De hade också avskaffat primitiva straff som piskning av oliktänkande. Men Pytheas skriver inget om detta. Han tyckte väl att det var självklart att man inte gör sådant.




Peter

Inga kommentarer: