söndag 8 februari 2015

Hej alla bestormade och andra!

Oj vad det stormar på Gotland idag. Det är den norska stormen Ole som kommit hit stod det i tidningen. Jag visste inte att stormar hade en nationalitet. Men det har de tydligen och Ole är en ovanligt besvärlig norrman. Det har blåst så det dånat i huset hela natten och det fortsätter det göra. Jag känner inte till så många som heter Ole. Fast jag det finns en mycket duktig skidskytt som heter Ole Einar Björndalen. Han är ju från Norge. Men man kan heja på honom ändå. Det är lika bra, för han brukar ändå vinna. Annars tycker jag att skidskytte är en lite konstig sport. Det är ju liksom två sporter i en. Först åker man skidor sedan slänger man sig ner på marken och skjuter med gevär. Kanske borde fler sporter innehålla flera moment. Själv tror jag att simbowling skulle kunna ha framtiden för sig. Då simmar man först 500 meter sedan rusar man upp bowlar några timmar. En annan sport som borde förbättras är den oerhört tråkiga sporten curling som tråkar ner varje vinter-OS. Där kunde curling-hoppning kunna vara ett spännande inslag. Man bygger en lite hoppbacke vid curlingbanan. Så får en kasta iväg en sten medan lagkamraterna kommer hoppande med kvastar som de sopar som fan med när de landar. 

Jag kom förresten på att jag känner till en Ole till. Nämligen Ole Römer. Han var dansk astronom och levde på 1600-talet. Han var den förste som räknade ut ljusets hastighet. Det gjorde han med hjälp av Jupiters månar på något sätt. Fan vet hur. Men det var ändå bra gjort.

I Sverige finns ju Ole i en räkneramsa som man använder när man skall leka kurragömma. Som ni minns lyder denna utmärkta ramsa:

”Ole, dole, doff
Kinke, lane, koff
Koffe, lane, binke, bane
Ole, dole, doff!”

Det roliga med denna ramsa är att den ju inte innehåller ett begripligt ord. Undra vem som kom på den. Skojig är den i alla fall. 


Peter

Inga kommentarer: