söndag 7 december 2014



God kväll församling!

I kväll tänker jag tio guds bud och huruvida jag har följt dem under livet. Nu skall vi se.
”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.”
Det har jag nog följt även om jag inte ens haft någon gud. Fast det är klart att jag tillbett både Dionysos och Venus då och då. Så där har man ju inte varit hundraprocentig.
”Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. ”
Det budet har jag nog följt hyggligt. Så där kommer man undan ostraffad om man har lite tur. Fast jag svär förskräckligt. Men då är det inte gud det gäller utan mer hans störtade ängel med bockfot, vars namn jag brukar och missbrukar.
”Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.”
Där har jag skött mig perfekt. Har ytterst sällan utfört något vettigt arbete på en söndag. Inte så ofta på en lördag heller. Här räddar min lättja mig från att synda. Jag har till och med hållit en vanlig jävla tisdag helig ibland.
”Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.”
Har jag väl också gjort ganska hyggligt. Speciellt min mor har jag visat aktning. I viss mån har jag visade jag också min far aktning. Fast det var prövande ibland. Han var rolig ibland men rätt jobbig då och då. Men man behövde aldrig akta sig för honom.
”Du skall inte dräpa.”
Det har jag aldrig gjort och har inga planer att börja med. För om man gör sådant hamnar man i helvetet. Och det är rätt åt en. Nu tror ju inte jag så mycket på helvetet. Det finns nog inte, vilket är tråkigt när de finns så många dräpare och mördare som borde skickas dit.
”Du skall inte begå äktenskapsbrott.”
Har aldrig gjort. Förstår fan inte hur folk orkar vara otrogna. Nu för tiden har man ju dessutom fullt upp med orka att vara trogen.
”Du skall inte stjäla.”
Utom att möjligtvis palla ett äpple då och då. 
”Du skall inte vittna falskt mot din nästa.”
Nej, jag har fullt upp med att vittna sant, om de idioter som jag träffat på eller hört talas om. 
”Du skall inte ha begär till din nästas hus.”
Nu ligger man lite löst till. Tänk om det ligger i Stockholms skärgård med utsikt över Jungfrufjärden.Eller på något annat ställe med havsutsikt. Då blir man minsann lite avis och känner begär.
”Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.”
Jag brukar inte stöta på andras hustrur så där är det grönt. Ej heller har jag känt begär till någons tjänare eller tjänarinna. Men å andra sidan har jag aldrig känt någon som haft tjänare eller tjänarinna. Så vem vet. Kanske hade jag känt begär efter någons tjänarinna om jag känt någon som haft en sådan. En som var bra på kroppkakor kunde ju till exempel väcka begär. Däremot har jag aldrig känt minsta begär till någons oxe eller åsna. Men om någon har en Jaguar från 1968 i gott skick kommer jag hysa en del begär. Jag tycker det är jättesnyggt med skinnklädsel och instrumentpanel i valnöt. 
Peter

Inga kommentarer: