fredag 16 juni 2023

Hej vänner!

Det har varit varmt den senaste tiden. Idag skiner solen så det är en varm dag, idag också. Många verkar glada över värmeböljor. Men ni som följt denna blogg några år vet att min inställning till sådana är rätt negativ. Jag tycker det mest är jobbigt med temperaturer över 20 grader. Den duktiga genetikern och nobelprisvinnaren Svante Pääbo har ju visat att européer och asiater har några procent neanderthalar-DNA i sina gener. Men som jag tidigare skrivit beror min negativa inställning till värmeböljor, på att jag i rakt nedstigande led är släkt med de stackars neandertalare som drog norrut när det började bli varm och otäckt i Sydeuropa för 30 000 år sedan. Så jag är nog, till skillnad från andra, mer neandertalare än modern människa. Men det har jag berättat om tidigare. Vi neandertalare börjar bli oerhört sällsynta i världen. Passar liksom inte in. Den sista mammuten är borta. Likaså skogarnas troll. De sista av oss neandertalare börjar bli gamla och lite konstiga i huvudet. Vi som sett på svart-vit tv, åkt bil på vänster sida, ätit kassler täckt med ananas och sett tjejer bli tokiga när Beatles hade konsert. Snart är vi borta och i våra grottor ligger bara ben att DNA-undersöka. Vi fick tydligen barn med moderna människor. Som tål värmeböljor och till och med verkar gilla dem.

Fast det är eftermiddag har jag ännu inte tagit del nattens skjutningar, sprängningar och mord. Jag hörde att detta debatteras vid den senaste partiledardebatten. Vilken jag inte tog del av. För det brukar vara ett otäckt kattrakande, där gamla argument och redan hörda åsikter ältas på nytt. Vem som har skuld för den otäcka samhällsutvecklingen och vad som bör göras åt den. Ingen vill ta något politiskt ansvar och de föreslagna lösningarna är ibland så naiva, att man inte vet om man skall skratta eller gråta. Senast hörde jag att man föreslagit låsa in tolvåringar i fängelse och att man skulle införa en vapenamnesti. Det första är ju bara dumt och det andra lika dumt. Tror man verkligen de som nu terroriserar landet, kommer köa för att lämna in sina pistoler och k-pistar på polisstationen. Det har ju genomförts tidigare vapenamnestier, då hederliga människor lämnat i morfars gamla hagelbössa eller salongsgevär. Några mängder vapen har, vad jag vet, inte lämnats in av de som använder dem för att ta livet av medmänniskor.

Och det jävla kriget bara fortsätter och fortsätter. Djävulen sitter i Kreml och är visst rädd för att dö. Vilket inte är så konstigt. För han vet hur det ser ut på den plats han är på väg. Inget ställe man längtar hem till precis. Otäckt varmt med eviga plågor i oändlig evighet. Rätt åt svaveldoftande fanskapet. Nero, Caligula, Torquemada, Stalin, Mao, Mussolini, Hitler, Franco, Idi Amin och nu den här jävla krigsförbrytaren med sitt anhang. Finns det inget slut på dessa psykopater, som av någon anledning får makt att förstöra för oss alla. Själv är jag faktiskt rätt ledsen och sorgsen när jag tänker på det.

Jag är alltså rätt sur och ibland rätt uppgiven över allt hemskt som händer. Fast jag personligen har det rätt bra. Synd bara att jag inte är rik som ett troll. För jag skulle vilja köpa ett stort hus med massa rum, så alla som ville skulle kunna komma och hälsa på mig. För jag får faktiskt inte rum med er alla, i en tvåa i Visby. Vore jag rik som ett troll skulle jag dessutom kunna bjuda er på mat i min stora matsal varje dag, Det skulle bli mycket svensk husmanskost. För det är gott. Idag hade det till exempel blivit inkokt lax med färskpotatis, sparris och hollandaisesås. Till dessert hade ni fått citronsorbet eller jordgubbar med vispgrädde. Tyvärr är jag ju inte ett dugg rik som ett troll. Vilket som sagt är en tråkig historia. Både för er och mig.

Jag har på morgonen varit och vattnat mina grönsaker. Det är inte så mycket och en del frös bort när det var frost för några veckor sedan. Men gurkorna och sockerärtorna klarade sig. Det är en bit att gå, så taxen Stefan fick pinna på med sina korta ben. Han skall gå en rejäl promenad varje dag. Men när det är så här varmt, stannar vi och tar en vattenpaus då och då. Jag brukar också lägga handen på gatan när det är varmt och kolla att den inte är het. För asfalt kan bli farligt varm i solen, för hundar. Så folk undrar nog ibland vad jag håller på med när jag stannar och lägger handen på asfalten. Kanske tror dom att det är något religiöst. En kort bön vänd mot Mecka kanske.

Jag läste att några som säger sig vilja bevara våtmarker protesterat genom att kladda ner glaset framför en tavla av Monet på Nationalmuseet. Det var taskigt gjort och rätt kontraproduktivt. För vi är nog rätt många, som vill bevara våtmarker och återställa dessa. Men det vågar man ju nästan inte säga, då folk kan tro att man ingår i gänget, som tror att man genom att göra folk helförbannade, kan påverka sina medmänniskor. Vem skulle idag vilja gå i en demonstration med en skylt på vilken det skulle stå: ”Bevara Våtmarkerna”. De flesta skulle väl tro, att man tillhör de som anser sig så självtillräckliga och är så empatilösa, att de har rätt att göra andra förbannade och ledsna. Monet var ju förresten en fin konstnär som målade vackra näckrosor, sin trädgård och mycket annat. I den botaniska trädgården här i Visby finns en bro över en liten bäck och varje gång jag kollar in den bron och bäcken tänker jag på Monet och hans trädgård.

Ha en bra helg och om ni tror på gud, så be honom bevara Ukraina. Om han får tid över kan han ju bevara Sverige också förresten. För våra länder verkar behöva all hjälp vi kan få. Men Ukraina mest just nu. Vi som inte tror på gud får väl be likt förbannat, rätt ut i mörkret och hoppas.

Ge lite stålar till Rädda Barnen: https://www.raddabarnen.se/stod-oss/swish/

Slava Ukraini

Peter

 




 

Inga kommentarer: