tisdag 1 juni 2021

Hej vänner!

Klockan är 04:48 och jag är vaken. Det har jag varit någon timme. Ute skiner redan solen och fåglarna sjunger. Det blir nog en fin dag. Hur jag skall använda den har jag inte bestämt.

Som vanligt är det några som blivit skjutna och i Göteborg har Ali Baba och fyrtio rövare ställt till kaos i bråk med en kriminell förening. En sköts tydligen till döds och några andra vårdas tydligen på sjukhus till följd av detta. Men även i Husby var det någon som sköts. Så snart blir det väl presskonferens med några ministrar som berättar alla åtgärder man vidtagit. Men som för mig visar att man inte alls begriper vilka strukturer och krafter man har att göra med. Fler poliser, bättre skolor och några straffskärpningar, kommer inte påverka ett dugg. Då hade Italiens olika maffiagrupper försvunnit för länge sedan och det varit lugna gatan i Mexiko. Man måste förstå att det här är grupper i en lönsam bransch, med både ekonomiskt kapital och våldskapital. Hur fan skall det sluta?

Även i övrigt är det mesta otäckt och dumt som vanligt. Författarinnan Linda Skugge har tydligen skrivit en elak recension av en bok, där en tjej beskriver sitt liv med sin cancer-sjukdom. Jag har inte läst denna bok. Kanske är den värdelös. Inte vet jag. Men om man tycker det, kan man väl hålla käften och inte vara dum och elak. Det finns tydligen de som gillar att vara taskiga och njuter av det. Som kompositören Wilhelm Pettersson-Berger som uppenbarligen njöt av att förstöra unga musikers och sångerskors framtid. En elak gubbe, som nu har fått en elak kvinnlig efterföljare tydligen.

En annan grej som är lite spännande, men otäck är reportern på radio, som berättade om en utvisad islamist hade det. Denne hade ju av säkerhetspolisen bedömts vara en fara för rikets säkerhet. Dessutom hade han hotat chefredaktören på lokaltidningen till livet, för att man där skrivit om aktiviteterna i den lokala moskén. Man hade väl tyckt att det var fina fisken i IS-landet och att man gott kunde skära huvudet av sådana, som inte höll med om detta. Nu hade tydligen denna journalist delat säng med den islamist, hon skulle skriva en artikel om. Något som kanske i viss mån påverkade hennes opartiskhet. I det läget kanske man inte ställer så kritiska frågor om varför man hotar folk till livet. Så det ledde till en viss upprördhet att hon använde den metoden, i sin undersökande journalistik. Den enda som tyckte det var okej var tydligen den alltid så ödmjuke och alltid så osäkre författaren Jan Guillou. Han tyckte att de som avslöjande detta var bandhundar åt den onda säkerhetspolisen. Som bara ägnar sig åt förföljelse av folk från arabstaterna. När Sovjetunionen fanns, betraktade visst de styrande där Jan Guillou som en så kallad ”nyttig idiot”. Alltså en som gjorde dem tjänster, omedveten om att det var det han gjorde. Men numera slipper han kallas ”nyttig”. Nu har han blivit en helt vanlig sådan.

Igår var jag på min kolonilott. Då kom det en snäll katt gående som ville bli klappad. Han bor väl någonstans i närheten och verkade välskött och har det säkert bra. Vi snackade en stund och det var trevligt. Så jag hoppas han kommer tillbaks och gör mig sällskap ibland.

Det var visst mors dag i söndags. Själv är jag ju moderlös sedan länge. Det blev jag ju redan som 12-åring. Så vill jag fira min mor får jag åka till Täby kyrkas gravplats och sätta en blomma. Likaså om jag vill fira fars dag. När jag fått andra sprutan och den fått verka några veckor, skall jag ta en sväng förbi och hälsa på. För det var länge sedan nu. Då får jag väl säga: ”grattis i efterskott” till mamma.

Förresten är ishockey en överskattad och tråkig sport som man inte bör titta på.

Peter

 


 



 

Inga kommentarer: