måndag 27 juli 2020

Hej vänner!

Idag är det den 27 juli. Den 27 juli 1361 stod ju ett berömt slag utanför Österport här i Visby. Nämligen det mellan den danske kungen Valdemar Atterdag och de gotländska bönderna. Det gick åt helvete för de senare. De hade nog hoppats att borgarna i Visby skulle hjälpa dem och öppna portarna och släppa in dem så de kunde skjuta sina armborst och pilbågar från murarna. Kanske också hälla lite varm tjära på angriparna. Men visbyborgarna öppnade inte portarna, utan stod och tittade på medan Valdemars stridsvana soldater slog ihjäl de stackars gutarna på löpande band. Antagligen för att de ofta var tyskar och inte brydde sig så mycket om vem som styrde på denna ö och tyckte att gotlänningarna var ett rätt opålitligt släkte. Det var ju för att dessa inte skulle komma knallande från Sudret eller Slite och sno åt sig rikedomarna i Visby som de byggt den mur som fortfarande omger denna stad. Valdemar brandskattade visst sedan Visby. Men jag förstår är det lite osäkert om hur det var med brandskattningen. Däremot kan man gå till Fornsalen här i Visby och se lite ben och skallar som grävts upp ur den massgrav där man efter slaget slängde ner de stackars förlorarna. Till exempel en skalle, i vilken det sitter en armborstpil. Vad det är för kul att se på en skalle med en pil i förstår jag inte riktigt. Men en del tycker tydligen att det är jättespännande att se en sådan skalle.

Jag brukar ju ofta lämna denna ö under juli för att slippa det värsta jävla stöket och trängseln. Men i år är jag av lite olika skäl kvar och det har faktiskt varit rätt jobbigt. För det har varit fler människor än vanligt på gatorna och trängre än det brukar. Jag försöker undvika att var på platser där det är trångt för att slippa att folk nyser och hostar på mig. För jag vill absolut inte drabbats av det förbannade viruset. Jag brukar tycka att det är okej att det är lite trångt och stökigt innanför murarna där jag bor. Men i år känns det på grund av pandemin rätt jobbigt. För det där med att hålla avstånd verkar liksom helt ha glömts bort.

Nu har jag bott i Visby sedan 2006 om jag räknat rätt. Det är ju faktiskt rätt länge. Det trodde jag aldrig när jag flyttade hit. Det skulle vara en högt tillfällig flytt på ett år eller så. Orsaken till att vi flyttade hit var ju att Maria blev utlokaliserad. Så flytten var ju inte helt frivillig. Jag var förresten taskig i början och kallade denna fina ö för Alcatraz och sådant. Men nu känner jag mig faktisk väldigt hemma här och kommer nog att stanna kvar. När jag dör kanske de kan lägga min skalle i fornsalen och trycka dit en dartpil och sätta upp en skylt om att det är jag som ligger där. Kanske med en liten bild av liemannen ur det Sjunde inseglet som spelades av Bengt Ekerot. En liten bild av honom med en pratbubbla, i vilken det stå ”Bullseye”.

Peter



Inga kommentarer: