torsdag 23 januari 2020

Hej vänner!

Det finns ju ett talesätt som lyder ”djävulen finns i detaljerna” och det är väl möjligt att det är där han trivs bäst. I helheten och sammanhanget gillar i varje fall inte att vara. Själv är jag rätt dåligt på detaljer och på att komma ihåg dessa. Jag tycker nog också på att jag blivit sämre på att plocka fram detaljer ur minnet jämfört med för några år sedan. Vad kändisar heter, vilket årtal saker hände eller vilka länder som gränsar till varandra, har blivit svårare att plocka fram. Vilket ibland är jobbigt när man löser så mycket korsord som jag gör. Jag vet precis vad som skall in på några rutor men kommer ta mig fan inte ihåg vad detta något heter. Vilket kan vara jävligt irriterande.

Men jag har faktiskt aldrig varit bra på att lära in detaljer. Men ibland tycker jag skrytsamt nog att jag är bättre på att se samband och sammanhang än andra. Det kan handla om ekologiska samband och hur saker i naturen hänger ihop med varandra och är beroende av varandra. Eller hur historiska skeenden, gör det möjligt att förstå händelser i nuet. Vilket jag tror ibland irriterar en del, genom att de tycker jag krånglar till det som i deras ögon är enkelt och okomplicerat.

För mellan det som är enkelt och okomplicerat till det som är kaos och obegripligt, finns det komplexa. En del människor gillar inte att det är på det sättet. De söker det enkla och hänvisar till det som de beskriver som ”sunt förnuft”. Delvis handlar väl akademiska studier just om att lära sig att se att det vi vet är alltid mindre än det vi inte vet och att varje svar väcker nya frågor. Men det verkar också vara någon annan mer personlig egenskap som gör att en del ser mer till detaljer och andra mer till helheten och sammanhanget. Jag vet att det kan låta malligt och överlägset att säga att jag själv är tillhör de som är bättre på sammanhang än detaljer. Förut har jag aldrig vågat erkänna att jag känner på det sättet och kan reta mig på mer detaljstyrda människor som i mina ögon förenklar verkligheten.

Det finns i ”Sagan om ringen” en sorts levande träd som heter enter om jag minns rätt. Dessa har ett komplicerat språk som gör att de kommunicerar långsamt. För varje ord de säger måste samtidigt förklaras betydelsen av i bakgrund och innehåll. Vilket tar en hel del tid att göra. Vi som liksom hoppar över mer noggranna definitioner i det vi säger, skulle väl antagligen bli rätt less när enter talar med varandra och säga ”kom till saken någon gång”. Så tycker nog en del att det är med mig när jag på mitt lite jobbiga och undervisande sätt skall berätta om något som jag tycker är viktigt. Det kan handla om bakgrunden till samhällsförändringar, kriminalitet, ekologiska sammanhang, konflikten i Mellanöstern eller mellan Iran och USA. Alltså sådant som är komplext och har sin bakgrund i historia eller där en detalj påverkar helheten.

Det tråkiga med att vara mer för sammanhang än detaljer är ju att man oftast inte har enkla svar på det frågor man får. Som psykolog får man ju ibland frågor om ditt och datt vad gäller mänskligt beteende. Och ofta får man ju svara ”det beror på” eller något annat som är rätt tråkigt för den som vill ha svar på sin fråga. De vill ju veta hur det är och får bara höra att det är svårt att svara på. Vilket gör en del sura. Men det beror ju just på att människan är komplex och enkla svar inte finns. Mänskligt beteende har ju oftast inte en orsak utan väldigt många faktorer som påverkar varför folk gör som de gör. Alltifrån rent biologiska som vi som organismer uppvisar till personliga erfarenheter och samhällets förväntningar. Så om någon frågar varför kysser vi varandra när vi älskar varandra, så är det både en komplicerad fråga och en jävligt enkel. Man kan svara med att organismen behöver den typen av agerande för att aktivera hormoner som är viktiga för fortplantningen och därmed artens överlevnad och i vår kultur är pussar med öppen mun ett sätt att inleda detta. Eller så kan man säga: ”för att hon är söt som satsumas”. Vi krångelpellar har väl en tendens att välja det första svaret, som många inte orkar höra till slutet utan att lessna. Sorry men en del funkar på det viset. Så ibland är det bättre att bara hålla käften och pussas.

Peter

Inga kommentarer: