fredag 1 november 2019

Hej vänner!

Det skjuts och sprängs som vanligt och ingen verkar veta hur man skall få stopp på eländet. Det har liksom blivit en del av vardagen och ger inga större rubriker längre. Vilket känns rätt hopplöst. Vad gäller det var det faktiskt bättre förr. Vilket känns lite jobbigt att skriva. För man vill ju att det skall bli bättre och bättre. Men det tycker jag faktiskt inte det blir. Allt blir inte sämre för varje år. Men en hel del hel del tycker jag blir det. Vilket, jag som sagt, inte vill tycka. För när jag känner så känner jag mig gammal och konservativ. Det hade jag egentligen tänkt låta bli att bli. Men det har jag trots detta på många sätt blivit.

De har redan börjar sälja glögg och julöl på systemet. Glögg tycker jag oftast är rätt sött och sliskigt. Öl har jag som ni vet slutat dricka. Förr brukade jag försöka hinna avsmaka ett antal av de sorters julöl som finns på systemet. Men det går bort i år, för jag vill inte få gikt i stortån igen. Jag skall äta ett julbord och då dricka både öl och brännvin. Men det får räcka med det.

Som ni vet börjar julevangeliet på följande sätt: ”Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls, när Kvirinius var landshövding över Syrien.” I den nya översättningen står det ”förordning” istället för ”påbud”. Men jag tycker det låter tråkigare. Som om Augustus jobbar på skattemyndighetens lokalkontor i Märsta. Kejsare skickar ut påbud och inga jävla förordningar.

Man bör läsa julevangeliet varje år när det är jul. Även sådana gudsförnekare som jag bör varje år läsa om skattskrivningen, om bristen på plats i härbärget och att man fick lägga den nyfödde i en krubba, samt hur de herdar som vaktade sina får den natten blev förskräckta av herrens ängel. Om detta bör man läsa varje jul. För det är en viktig historia som man bör ta del av och begrunda varje år. Speciellt år då man inte längre får dricka julöl, är denna vackra berättelse en tröst och påminnelse om varför vi firar jul.

Nyss var det sommar och jag badade i havet. Det känns som det bara några veckor sedan. Det är faktiskt sant att det känns som tiden går fortare och fortare ju äldre man blir. Vilket faktiskt oroar mig en del. För jag har inte bråttom längre. Som Robban Broberg så riktigt sjunger: ”Målet är ingenting. Vägen är allt”. Det ligger det mycket i.

Men för mer än 2000 år sedan var det någon som plitade ner Höga visan i bibeln. Vilket var bra gjort. För det gör att man kan se att trots tidens gång, så är det mycket som någonstans är sig likt, vad gäller att vara människa och förälskad som en tok. Som han som skrev dessa rader om en tjej han kärat ner sig i.

”Huru sköna äro icke dina fötter
i sina skor, du ädla!
Dina höfters rundning
är såsom ett bröstspännes kupor,
gjorda av en konstnärs händer.Ditt sköte är en rundad skål,
må vinet aldrig fattas däri.
Din midja är en vetehög,
omhägnad av liljor.
Din barm är lik ett killingpar,
tvillingar av en gasell.
Din hals liknar Elfenbenstornet,
dina ögon dammarna i Hesbon,
vid Bat-Rabbimsporten.
Din näsa är såsom Libanonstornet,
som skådar ut mot Damaskus.
Ditt huvud höjer sig såsom Karmel,
och lockarna på ditt huvud hava purpurglans.
En konung är fångad i deras snara.”
Huru skön och huru ljuv är du icke,
du kärlek, så följd av lust!”

Man får ju liksom lust och säga till killen att lugna ner sig några kilo. Det är inte nyttigt att vara sådär fylld av passion. Bara jättejobbigt och besvärligt. Sen må tjejen ha en näsa som Libanonstornet hur mycket som helst. Men förälskelse är ju sällan lagom. Det var den inte när dessa ord skrevs ner och den är väl knappast det idag heller. Träffar man en tjej en barm som ett killingpar och tvillingar av en gasell är det kört. Men som tur är, inträffar detta ytterst sällan nu för tiden. Numera är väl det mer som att se ner i Silicon Valley när man kollar på något yppigt dekolletage och det är ju inte alls samma sak. 


Man bör alltså ibland läsa sin bibel och då 1917 översättning. För i denna står både om hur kejsar Augustus skickar ut påbud och hur skön och ljuv kärleken är. Samt att den följs av lust. Vilket är bra att veta. Om man inte redan vet det.

Peter



Inga kommentarer: