tisdag 2 juli 2019


Hej vänner!

Idag blåser det småspik på den ö i Bottenhavet där jag befinner mig. I mitt förra inlägg skrev jag ju om det måspar som byggt sitt bo i en tall bredvid mig. Nu är jag orolig att boet skall blåsa ner. Men hittills verkar det gå bra. Det är också för årstiden kallt. Jag tycker i och för sig att det är skönt att slippa en sådan värme som förra sommaren och är helt nöjd med vädret. I år har ju istället Sydeuropa drabbats av en värmebölja med temperaturer på över 40 grader. Det låter för hemskt. Då föredrar jag den rätt svala temperatur som det är här för tillfället.

Det finns en intervju med den engelska filosofen Bertrand Russel där han är gammal. Intervjuaren undrar om han har några råd till de generationer som kommer efter honom. Han säger då att han har två råd. För det första att man bara skall tro på de fakta som man kan belägga och inte låta egna önskningar eller fördomar påverka ens tänkande. Men i denna tid av filterbubblor är det nog viktigare än någonsin. Det är uppenbarligen så att många människor väljer att tro på den information som passar deras egna åsikter bäst och undviker den som talar emot. Man kan gå in på internet och av likasinnade få stöd i vilken uppfattning som helst och få nicka med, vilket är rätt skönt om man vill undvika världens komplexitet och osäkerhet. Om man exempelvis är rökare och lyckas hitta någon udda professor som säger att rökning är ofarligt och nyttigt, så väljer man tro på honom. Detta även om 99 % av alla andra kunniga människor säger att det är fel så in i helvete. Dessutom blir man ju raskt uppbackad av alla kommentarer från andra, som också tycker det är skönt att höra samma sak. Vi som inte är experter är ju tvungna att lyssna på dem som är det, när vi försöker förstå det svåra och komplexa. Det är ju omöjligt att ha all kunskap själv. Men när vi tänker bör vi alltså fundera på varför vi skulle föredra den egna uppfattningen framför den andra. Finns det annat än fakta som gör att det känns bättre.

Det otäckaste exemplet på det där tänkandet är väl de där som förnekar förintelsen. Men även de som menar att det är ett faktum att gud skapade världen på sju dagar eller att månlandningen aldrig ägt rum, kan få stöd av likasinnade på nätet. Det finns ju en hel del som talar emot en sådan uppfattning. Men numera går det ju utmärkt att sitta i sin varma filterbubbla och få sina egna fördomar och uppfattningar bekräftade. Fast som det står i Matteus 7:15Tagen eder till vara för falska profeter, som komma till eder i fårakläder, men invärtes äro glupande ulvar. ” Tänk på det ni!

Det andra som Bertrand Russel säger i intervjun är följande: ”Kärlek är klokt, hat är dumt”. Så man bör, enligt honom, låta bli att hata andra människor. Speciellt dumt är det ju att hata folk man inte känner. Att hata folk för deras hudfärg, sexuella läggning eller för att de bor i Säffle är ju ovanligt jävla dumt. 

Länk till intervjun med Bertrand Russel nedan. Det är lite reklam i början.


Peter


Inga kommentarer: