onsdag 24 juli 2019

Hej vänner!

Jag har gikt och i förrgår och igår hade jag överjävligt ont. Idag har jag bara mer normalt giktont. Vilket inte är någon lek det heller. Men trots allt uthärdligt. Men så jävla kul är det inte att linka runt som skadeskjuten grävling. Men det håller nog på att bli bättre. Denna åkomma överfaller en som en hungrig piraya om natten. För att efter några dagar ge med sig. Då jag bara drabbas en eller två gånger om året är det visst inte så mycket att göra åt eländet, mer än att ta värktabletter. Men igår var inte ens det till så mycket hjälp.

Det är alltså synd om mig. Inte jättesynd. Men ganska synd. Jag undrar hur synd och synda hänger ihop. Det skall jag ta reda på vid tillfälle. I bibeln står det mycket om att synda. Men inte så mycket om att det är synd om någon, även om det uppenbarligen är det.  Det borde det göra. Men folk kanske inte fick gikt så ofta när bibeln skrevs.

Ni som läser här regelbundet kommer kanske ihåg att jag är inne på att skriva om fina ord. Sist skrev jag ju om värdighet och vad det är, enligt mig. Nu tänkte jag skriva om ”Rättfärdighet” som också är ett ovanligt, men fint ord. Det betyder väl ungefär att göra det rätta. Så då måste man ju fundera på vad som är det rätta. För om man inte vet det så är det ju svårt att handla rättfärdigt. Det betyder väl att man skall göra rätt för sig. Man får ju en del tips i tio guds bud vad detta innebär. Man skall till exempel ge fan i att dräpa sina medmänniskor. Ej heller bör man sno deras grejor. Dessutom står det tydligt att man icke bör ljuga och hitta på. Jag tycker nog också att man skall betala sin skatt och följa lagarna. Jag sköter i stort sätt mig rätt bra vad gäller ovanstående och bör därför kunna säga att jag är hyfsat rättfärdig. Det är inget skryt. Bara ett konstaterande. Men om det var skryt skulle det vara ett tecken på självrättfärdighet.  Vilket inte behöver vara något bra. För det betyder väl att man tycker man är felfri och utvald på något sätt och det tycker jag verkligen inte jag är.

I bibeln står det väldigt mycket om rättfärdighet. Det beror på att det alltid varit viktigt att påpeka för människorna vikten av detta. Man kan vara slarvig och människa på många sätt om man bara är rättfärdig. Det är liksom en grundbult i att vi skall kunna fungera tillsammans. Tyvärr finns det ju människor som inte är ett dugg rättfärdiga och inte följer de regler som följer med detta. Det kan man läsa om i tidningarna varje dag och bli ledsen och förbannad över.  Motsatsen till att vara rättfärdig är väl att vara ond. Men det är sällan man säger så på något sätt. Men att göra illa andra människor och göra dem ledsna är ju faktiskt ondska. ”Sagan om ringen” handlar ju om kampen mellan gott och ont. Det goda segrar på slutet som tur är. Något som alltid känns bra när det gör. Det går, som ni minns, dåligt för Sauron och hans kompisar och det goda triumferar. Men just nu verkar det gå rätt bra för de otäcka orcher som ljuger, luras och stjäl. Vilket jag tycker känns jobbigt och gör mig ledsen.

Bibeln är alltså full med ställen där det står om rättfärdighet. Jag kollade just och om detta står det på 260 ställen, så viktigt ansåg de som skrev denna bok att rättfärdighet var. Jesus säger ju i bergspredikan ”Saliga äro de som hungra och törsta efter rättfärdighet, ty de skola bliva mättade.” Det låter utmärkt ty är det något man hungrar efter i denna tid är det just rättfärdighet. Något som jag för närvarande tycker det är en stor brist på. Trots att jag hungrar efter detta så känner jag mig inte ett dugg salig i kväll. Men som det står i bibeln: ”Ty de som har värk i sin tå skola en dag vandra utan smärta och vissla och vara glada. Då skall på nytt vin finnas i deras läglar och de skola slippa dricka vatten vid sina måltider”. 




Peter



Inga kommentarer: