söndag 30 juni 2019


Hej vänner!

På denna ö där jag befinner mig finns ett kapell. Idag var det gudstjänst i detta kapell och jag gick faktiskt dit och deltog i denna sammankomst. Det kanske ni som brukar läsa denna blogg blir lite förvånade över. För ni vet ju att jag är en riktig gudsförnekare av värsta slag och både hedning och ateist. Men jag gick iallafall till kyrkan och försökte se lite troende ut. Det var lite trevligt och det sjöngs flera psalmer som jag gillar. Till exempel ”Han har öppnat pärleporten” som tydligen numera finns med i psalmboken. Vidare sjöng vi en svensk översättning av ”Amazing Grace” som också tydligen finns i psalmboken. Jag försökte sjunga med men det gick dåligt. För jag måste vara lite allergisk mot något som gör att jag är lite täppt i näsan och har klåda i halsen. Men lite brummade jag med. Däremot var jag tyst under trosbekännelsen. För jag vägrar säga att jag tror på jungfrufödsel och ett evigt liv och sådant dumt.

Sedan höll den kvinnliga prästen en kort predikan. Hon berättade att hon som ung var blyg och inte vågade öppna munnen i sociala sammanhang. Men sedan hade hon konfirmerat sig och tack vare kyrkan blivit frimodig och vågat prata inför andra. Hon hade känt sig så trygg och hemma i församlingen att hon till och med vågat utbilda sig till präst. Det var ju bra. Så pratade hon en del om hur lärjungarna följde med Jesus och på något sätt var detta något som vi borde ta efter. Jag förstod inte riktigt hur hon fick ihop det. Därefter fick vi syndernas förlåtelse och blev välsignade. Jag var lite orolig för att gud, som ser allt, skulle sticka ner ett stort finger ur molnen och peka på mig och säga: ”den där skall minsann inte ha någon förlåtelse för sina synder eller få någon välsignelse. Han har ju både i tal och skrift ifrågasatt min existens och Marias jungfrudom”. Men då detta inte hände utgår jag från att gud har både humor och överseende.

Det skall visst bli gudstjänst om någon vecka igen i detta kapell. Nästa gång skall jag minsann köra in lite näsdroppar i kran så jag kan göra en bättre insats i psalmsången. Undra om ”Ovan där” finns med i psalmboken. Hoppas det och att vi får sjunga denna klämmiga sång. Enligt den kommer vi ”förstå hans vägar bättre ovan där”. Det får man hoppas för nedan här begriper jag inte ett dyft. Faktum är att jag tror mindre på gud efter varje gång jag hör någon av hans företrädare på jorden predika. Men det kanske beror mer på mig än på dem. Men jag sjunger gärna med i de sånger som frälsningsarmén brukar sjunga med sådan fulländning. Som tydligen nu också ibland finns med i psalmboken.

Peter


Inga kommentarer: