fredag 16 mars 2018

Hej vänner!

I morgon är det Irlands nationaldag s:t Patricks day. Då skall man enligt tradition klä sig i gröna kläder, dricka Guinness och dricka sig oresonligt full. Själv äger jag faktiskt inte så många gröna kläder. Så just den delen av firandet går bort. Men Guinness kan jag dricka. Denna mörka dryck passar faktiskt bra att dricka till skaldjur. Pröva får ni se.

S.t Patrick levde på 400-talet och missionerade på Irland och gjorde befolkningen där kristen. Enligt legenden var det han som drev bort ormarna från Irland. Men tycker jag var dumt gjort. För, som ni vet, gillar jag dessa långsmala kamrater i naturen och tycker det är vackra och intressanta djur. Men på Irland finns inga ormar.

Apropå ormar såg jag häromdagen en film som handlade om vad som hände i samband med Stalins död 1953. Det var en hemsk film. Jag tror att det skulle vara en komedi delvis och de fanns de som skrattade ibland. Men det gjorde inte jag. Men vad jag förstår så stämde filmen ganska väl överens med vad som hände när Stalin dog och därmed gjorde mänskligheten en stor tjänst. Dessutom räddade han genom sin död livet på många människor. Men det fanns de även i Sverige som hade gillat massmördaren minsann. Som den dåvarande kommunistledaren C-H Hermansson så insiktsfullt sa i sitt hyllningstal vid hans död:

 ” Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter. Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia. Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän.”

Sedan applåderade säkert hela församlingen och sjöng internationalen gissar jag. Det där blev ju alldeles fel några år senare och C-H fick skämmas. Men helt klart visste han vem han hyllade när han gjorde det. För försvinnanden och skenrättegångar var ju något som alla hade sett. Men vänsterpartiet fortsatte ju hylla diverse diktatorer även senare. Så sent som 1989 skrev visst partiledaren Lars Ohly ett hyllningstelegram till diktatorn och mördaren Nicolae Ceaușescu. Men feministen Lars Ohly får visst inte längre komma på partiets kalas då han inte kan hålla fingrarna i styr bland damer.

Fan vet om Stalin var så genial. Men han var en djävel på att ta livet av folk. Men det behöver man ju inte vara ett geni för att göra. Och kalla Stalin ett föredöme är ju lite konstigt om man inte gillar paranoia och massmord.

Men det kommer mig att tänka på de totalitära ideologiernas galenskap. För det är ju dessa som ger psykopatiska galningar som Hitler och Stalin fritt spelrum. Men i vår tid verkar ju mer eller mindre otäcka elakingar släppas fram. Den nuvarande ryske presidenten bombar ju ihjäl barn i Syrien och stöder den jävla mördarregimen där, när han inte mördar folk med nervgift i England. Det är en otäck fan som civiliserade människor inte bör ha något att göra med. Sedan har vi ju fjanten i USA som ställer till det. Men han verkar ju ha fullt upp med att avskeda sina medarbetare och förneka att han köpt sex för pengar. Fast lite hinner han ju ställa till däremellan.

Ibland känns det lite som vi lever i ”Sagan om ringen”. I öster sitter Sauron och planerar elakheter och skickar sina mördare att döda folk i den fria världen. I väster sitter Sauroman och bestämmer efter att ha fått stöd av Sauron att komma till makten. Och i Nordkorea sitter en liten rund ovanligt elak orch och skräms. Hua!



Peter






Inga kommentarer: