söndag 22 oktober 2017


Hej vänner!
Som ni vet var jag i Ravenna i Italien för någon vecka sedan. Bland mycket annat besökte jag då Galla Placida i hennes mausoleum. Hon ligger visst inte där. För hennes sarkofag är tydligen tom om jag förstod guiden rätt. Nu har jag läst att innehållet i sarkofagen brann upp 1577. Varför vet jag inte. Men jag tror inte Galla Placida brydde sig så mycket, för hon dog redan år 450 e.kr. Men hennes mausoleum är väldigt fint med vackra mosaiker.


Galla Placida hade ett spännande liv. Hon var dotter till kejsar Theodosius och hans fru Galla. År 410 e.kr intog ju visgoterna under ledning av kung Alarik Rom. Det blev ju det definitiva slutet på den romerska antiken i Västeuropa. Fast Rom hade redan mist sin betydelse som huvudstad för kejsarna hade sedan länge oftast bott på annat håll. 


Men Galla Placida blev Alariks fånge i samband med erövringen av Rom. Alarik hade en svåger som hette Ataulf. När Alarik dog 410 blev Ataulf kung efter honom. Han blev också kär som en klockarkatt i Galla Placida. Nu var det så att kejsaren i Konstantinopel hade lovat en hög militär som hette Constantius att få gifta sig med Galla Placida. För på den här tiden hade inte ens döttrar till kejsare mycket att säga till om vad gällde vem de skulle gifta sig med. Så kejsaren gav Ataulf stränga order att genas lämna ut Galla Placida till honom. Men det gav Ataulf fan i att göra. Istället gifte han sig med henne år 413 i Barcelona. De fick en son som dog redan som spädbarn. Men bara något år senare mördades Ataulf, vilket på den här tiden var en vanlig dödsorsak. 


Galla Placida utlämnades då till kejsar Honoratius. Som för övrigt var hennes halvbror. Han uppfyllde sitt löfte och gifte bort Galla Placida med den där Constantius mot hennes vilja. Med honom fick hon två barn. Constantius blev faktiskt kejsare en kort stund år 423. Men sedan gick han och dog samma år. 


Vad jag förstår var hon sedan Ravennas härskarinna mellan åren 425 - 450. Det skötte hon visst hur bra som helst.


Så för någon vecka sedan stod jag i hennes mausoleum och såg på de fina mosaikerna där. De är mycket vackra. Det var visst Galla Placida också. Det finns en bild som visst skall föreställa henne. Men det är visst osäkert om de verkligen är hon på bilden.


Så Galla Placida levde i en tid när det romerska antika tiden bröt samman och en ny tid började. Rom fanns ju på ett sätt kvar i öster där Östrom fanns kvar till1453 då osmanerna erövrade och plundrade den staden. Men i väst gick Rom under på Galla Placidas tid och förföll efter ungefär 800 år. Man slutade underhålla akvedukterna och byggde ny hus av palatsens ruiner. Men Galla Placidas mausoleum står kvar och är hur fint som helst. Om ni kommer till Ravenna så måste ni gå dit och kolla.

Peter






Inga kommentarer: