lördag 23 september 2017

God morgon vänner!

Jag har på morgonen läste en bok av den kinesiske författaren Mo Yen. Boken heter "Förändring" och handlar om händelser i hans liv från 1969 till 2010. Det är ju en tid i Kina som medfört stora förändringar. Från superkommunism till superkapitalism om man säger så. Men trots alla förändringar lever Mo Yan sitt lilla liv. Det är en bra bok som jag tycker ni skall läsa. Mo Yen fick nobelpriset 2012. Jag har aldrig läst någon bok av honom förut. Men nu skall jag minsann låna en till och se om jag gillar den också.

Mo Yan är född 1955 såg jag. Så jag är ett år äldre än honom. Nu är väl förändringarna bra mycket större i Kina än i Sverige under den tid han och jag har levat. Men nog har en hel del i Sverige också förändrats. Man går här och växer upp i ett land där det serveras leverbiff och lappkojs i skolan och plötsligt så är hela landet täckt av tacos och restauranger där det serveras rå fisk på japanska. Man vänder ryggen till och så har enkronorna krympt och blivit bruna som gamla två-öringar. Gräshopporna har slutat sjunga och man kan inte läsa en enklare text om man inte har läsglasögon av styrkan 3,5.

Det verkar alltså gå utför med både mig och landet. Det endast som verkar frodas är är mördarsniglar och håret i mina öron och min näsa. Med resten verkar det gå rätt dåligt. Men det är ju aldrig försent att ge upp. Framtiden är som en välfungerande grisfabrik, trång, illaluktande och slutar med död. Och det är ju trots allt en tröst. Det kunde varit värre. Det kan det ju alltid vara.

Jag vet inte riktigt vad jag skall hitta på för kul idag. Undra om det är svårt att göra pölsa? Skall gå in på Google och kolla. Pölsa med stekt ägg och rödbetor är rätt gott. Numera är det ju en rätt som serveras sällan. Jag tror den brukade innehålla en del konstiga slaktdetaljer förr i världen. Men de kanske går att modernisera rätten på den punkten. Den store författaren Torgny Lindgren skrev ju en bok som hette "Pölsan". Men något recept finns, vad jag minns, inte i denna bok. Men det verkar som pölsa kan innehålla diverse saker. Oftast också korngryn. Jag skall kolla. Och om jag mot förmodan skulle laga denna gråa maträtt skall jag sätta in en bild på resultatet. Som en hälsning från min barndom, då sådana konstigheter kunde serveras när man minst anade. En hälsning från den tid när polisen fungerade och det fanns resturangvagnar på tågen och man fick ta med cykeln på dessa tåg. Som en hälsning från postkontorens och kådisautomaternas tid.


Peter

Inga kommentarer: