fredag 26 maj 2017

Hej vänner!

Jag kom att tänka på min släkting Sture Uddenberg. Det var ju han som grundade företaget Förenade Gummi AB 1909. Sture hade nämligen hört om att man i Frankrike och Tyskland börjat tillverka kondomer av gummi. Tidigare hade ju sådana tillverkats av gristarmar, vilket varken var särskilt praktiskt eller trevligt. Men nu tänkte Sture bli rik på en produkt som han visste skulle ha stor efterfrågan oavsett konjunktur. Nu var det så att det fram till 1933 var förbjudet att på något sätt informera eller göra reklam för dessa produkter i Sverige. Så Stures affärer gick dåligt. Det var helt enkelt nästan ingen som visste att de fanns. Sture hade investerat en hel del pengar i maskinutrusning med mera så han började bli alltmer desperat över sina dåliga affärer. Till slut såg han ingen annan råd än att på något sätt göra reklam trots förbudet.

Han tillverkade ett antal affischer som föreställde ett äldre par som betraktade en ung man som var orakad och uppenbart onykter. ”Om vi ändå haft en produkt från Förenade Gummi stod det under bilden”. Naturligtvis ingrep polisen och förbjöd denna affisch som ansågs anstötlig. Men Sture gav sig inte. Han gjorde en ny affisch. Den föreställde en nunna som höll i en uppblåst kondom på vilken det stod: ”Förenade Gummis produkter är rent himmelska.” Denna affisch förbjöds naturligtvis också. Nu blev Sture rent revolutionär i sin förtvivlan över att hindras försörja sig av överheten i form av stat och kyrka. Han lät tillverka en tjugofem meter hög jättekondom som han hissade upp i en flaggstång utanför slottet. På den stod det: ”Kungen och fosterlandet äro toppen. Sätt en Förenade Gummi uppå snoppen”. Efter detta blev Sture häktad och dömdes till relativt höga böter samt två månader på Långholmen. Men det var det värt för plötsligt gick affärerna hur bra som helst. För tidningarna skrev naturligtvis om Stures reklamkupp. Dessutom blev denna mycket omtalad och många förfasade sig över hans oanständighet, innan de gick in på apoteket och köpte ett paket av Förenade Gummis produkt i diskret förpackning.

Sture blev alltså mycket förmögen och sålde senare sitt företag dyrt till den franska konkurrenten Amour Latex. I köpet ingick som delbetalning ett fransk vinslott i Provance som fortfarande tillverkar det kända röda vinet Penet ration original.

Peter

Inga kommentarer: