fredag 23 december 2016

Hej vänner!



Det är dagen före julafton och klockan är kvart över tio på kvällen. Så jag sitter här och dricker en öl och äter en skinkmacka. Fast jag har inte kokt skinkan själv utan köpt några skivor på Hemköp. Den är ok men inte som när man själv provsmakade sin egen kokta skinka på kvällen före julafton. Men under många år gjorde jag ingen julskinka. För jag kunde inte förmå mig käka djur som växt upp i djurfabriker. Så jag brukade istället göra rimmad lammstek till julbordet. Tycker faktiskt nästan att det är godare än julskinka.

Nu har det vänt och det kommer bli allt ljusare. Fast än märks det ju inte så mycket. Men om bara några veckor kommer Venus lysa starkt på himlen. Det tycker jag brukar kännas som det första tecknet på att vi går mot vår. När man går till jobbet och man ser Venus lysa som morgonstjärna. Venus är ju aftonstjärna också och lyser lika starkt på kvällen som på morgonen. Venus är ju också kärlekens gudinna och det passar ju bra att den lyser på morgon och kväll. För som Patty Smith sjunger ”the night belongs to lovers”. Och då är det ju bra med en planet som lyser upp lite lagom på morgon och kväll.

Annars har jag under de senaste dagarna känt mig gammal. För jag har på lite olika sätt blivit påmind om att jag inte är lika ung och vacker som jag ser ut. Fast jag är väldigt barnslig på många sätt, är jag rätt gammal på andra sätt. I varje fall tycker jag att jag blivit påmind om tidens gång oftare under sista tiden. Och det vill jag inte bli påmind om. Tycker faktiskt att det kunde vara lagom att stanna tiden nu och låta det vara så här. Det är ju inte perfekt, men säkert bättre än målgången.

Jag läste om en kung eller kejsare som jag nu tappat namnet på. När han fick reda på att han bara hade några år kvar och leva tände han massa lampor och gav sig hän åt orgier och supande å det grövsta. För han ville väl ha kul innan han dog. Men jag ger mig fan på att han på grund av sitt leverne dog flera år innan han behövt. Lagom är alltid bäst som ni vet.

Jag har förstått att jag har läsare i andra länder som läser min blogg. Faktiskt flera i Amerika och på Irland. Vad jag förstår så använder de Google translate för att kunna läsa vad jag skriver. Så jag prövade att översätta en av mina texter med hjälp av detta verktyg. Så nu förstår jag att det finns engelsktalande som tror att jag inte är riktigt skrivkunnig och antagligen lite dum i huvudet. För översättningen var väldigt ordagrann och konstig. Men man kunde nog förstå det mesta även om man nog tänker att han nog är lite konstig, den där Uddenberg. Och det är nog i och för sig en rätt riktig analys.

Sov nu gott mina vänner. Ta det lugnt i morgon på julafton och tänk på denna högtid firas till minne av ett barns födelse i Betlehem under uppsikt av av ett antal lamm och åsnor. Speciellt skall vi tänka på barnets pappa Josef som kyrkan under alla år försökt ta ifrån faderskapet, med sina dumma idéer om jungfrufödsel och påsättning av den helige ande. Men jag tror att det var den duktige och ärliga snickaren Josef som var pappa och som under Venus sken fixade till det hela.



Peter

Inga kommentarer: