söndag 14 augusti 2016

Hej vänner!

Den 20 juni skrev jag följande:

Jag tänkte bara påminna er om att det har funnits världskrig. Närmare bestämt två stycken. Min far som var född 1909 hade minnen av bägge två. Fast från det första mindes han bara en del detaljer. Som att han och en av hans systrar åt upp en limpa. En limpa som de inte fick äta upp. Kanske för den var ransonerad. Men när det andra världskriget bröt ut var han 30 år. Så det haft måste mycket minnen av. Men han pratade sällan om det. 

Själv har jag alltid varit rädd för krig. Kanske för det snackades så mycket om krig när jag var barn. Både om de som varit och det som skulle komma. Det fanns en broschyr i en byrå i hallen som hette "Om kriget kommer". Där stod hur man skulle göra om det blev krig. Man skulle lyssna på radio fast vara misstänksam. Speciellt om någon bröt på ryska och sa att vi skulle ge upp. För det stod "Att varje meddelande om att motståndet skulle upphöra var falskt". 

Numera finns det inga sådana broschyrer. Så nu vet man inte riktigt vad man skall göra om det blir krig. Det finns inte heller någon broschyr som talar om hur man skall göra om någon tokig terrorist vill spränga en i luften. Man kan bara hoppas att man är på någon annan plats när så sker.

Vad jag förstår finns det högvis med folk som vill skära halsen av mig. Fast jag vet inte varför de är så sugna på det. Men de tror tydligen att Allah tycker det är bra gjort. Själv tycker jag det är en värdelös idé. För jag tycker man skall vara snäll mot sina medmänniskor och följa det utmärkta femte budet: "Du skall inte dräpa". Det står inte: "Du skall spränga sådana som Peter i luften och förvandla honom till köttfärs." Själv tycker jag att man bör följa flera av de bud som Moses hämtade på Sinai berg. Men speciellt just detta femte bud.

Peter

Inga kommentarer: