lördag 21 februari 2015

Hej vänner!

Idag tänker jag på ansvar. Jag hörde en intervju med Israels ambassadör för någon vecka sedan Reportern ställde då den oerhört begåvade frågan vilket ansvar judar har för att de utsätts för antisemitism. Jag tyckte att det var en av de dummaste frågor jag någonsin hört. Nu har jag sett att andra också har reagerat på denna utomordentligt obegåvade fråga. Jag gissar att det antyddes att det på något sätt handlade om att judar skulle ha ett ansvar för staten Israels politik.

Som alla judar i världen har ansvar för Israels bosättningspolitik ungefär. Som om alla arabisktalande har ett ansvar för vad de halshuggande mördartomtarna i Syrien hittar på. Eller som  om homosexuella skulle ha ett ansvar för att de förföljs och trakasseras. Eller som jag skulle ha ett ansvar, för att några svenska politiker tycker att det är en utmärkt idé att ha militära samarbetsavtal med Saudiarabiens medeltida oljeshejker. Hur jävla dumt som helst.

När jag ändå är inne på allvarliga saker så tänker jag på yttrandefrihet och Lars Vilks. Jag tycker Lars Vilks verkar lite konstig i huvudet. Kommer ni ihåg att han utan tillstånd byggde upp några jävla åbäken till konstverk vid Kullen i Skåne. En mycket vacker plats där det också är naturskyddsområde. Där snickrade Vilks ihop någon sorts jävla klätterställning som såg för jävlig ut. Han blev naturligtvis tillsagd att följa lagen och ta bort skräpet. Men det gav han fan i och ställde istället till det ännu värre. Han är alltså en udda typ som verkar tro att han är världens centrum och att lagar inte gäller honom. Sedan ritade han en ful rondellhund som skulle föreställa Mohammed. Nu tror jag inte Mohammed såg så jävlig ut som Vilks ritade honom. Jag tror inte det var ett dugg likt. Trots det blev en helvetes massa muslimer arga som fan och slipade knivar för att vid tillfälle hugga ihjäl Vilks. Nu har jag läst kulturartiklar som antyder att Vilks genom att förolämpa massa muslimer på något sätt har sig själv att skylla. Men jag tycker att man har rätt att vara lite konstig i huvudet och göra konstiga saker utan att behöva riskera att bli mördad. Jag har ju ett yrke där man ibland träffar folk som är eller tänker bli lite ”annars”. Jag tycker att det kan vara rätt kul att träffa sådan udda personer. Som är lite ovanliga. Det tycker jag man skall få vara utan att riskera bli dödad, för att man trampar folk på tån ibland. Jag tycker inte om att det antyds att Vilks genom att vara konstig har sig själv att skylla när religiösa galningar vill ta livet av honom. Yttrandefrihet bör även gälla knasbollar.


Peter


Inga kommentarer: