söndag 7 december 2014



God kväll i församlingen

Jag sitter här och tänker på julen. Den högtiden firar vi ju för att det är Jesus födelsedag. Som det står i bibeln: ” Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. ”Detta var den första skattskrivningen, och den hölls, när Kvirinius var landshövding över Syrien”. Nu stämmer detta nog inte riktigt då man vet att skattskrivningen ägde rum år fyra efter e.Kr. Att hela världen skulle skattskrivas kanske inte heller är helt riktigt. Men när detta skrevs var den del av världen som räknades i stort sätt Romarriket. Vad som fanns runt om var antingen för varmt eller för kallt.

Hos oss i Sverige var det åt helvete för kallt för att det det skulle vara något att räkna med. Speciellt på vintern. Kul för landshövding Kvirinius att få vara med på ett hörn förresten. Han är ju den enda romerska landshövding man kommer ihåg. Om någon frågar: ”vet du vem Kvirinius var”, så kan man svara: ”var det inte han som var landshövding i Syrien när Jesus föddes.” Den enda andra landshövding jag minns är en som hette Marjasin och var landshövding i Örebro tror jag. Han blev avsatt på grund av något fuffens, men jag kommer inte ihåg vad det var. Bara att han klippte sönder kvitton av någon anledning. Men jag tror inte Kvirinius klippte sönder några kvitton. Och om han gjorde det så är det inte därför man minns honom. 
I julevangeliet står det också om hur besvärligt det var för Jesus föräldrar när han skulle födas. Så här står det: ”Medan de voro där, hände sig att tiden var inne, då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, ty det fanns icke rum för dem i härbärget.” Det kan inte varit så lätt för dem. Man tycker att någon snäll en skulle sagt till dem: ”Inte skall du behöva föda barn i ett stall. Kom hem till mig så tar jag hand om er samt tillkallar en barnmorska”. Men tydligen var folk inte så generösa på den tiden. Så de fick fixa det själva. Undra om Josef svimmade eller om han var till någon hjälp. Jag gissar att förlossningsprofylaxen inte var så utvecklad på den tiden så han var väl mest i vägen. Stackars Maria. Men sedan kom tre vise män ridande på kameler och gav Jesus presenter i form av guld, rökelse och myrra. Vad nu en liten bebis skall ha det till. Men det är klart, guld kan ju vara bra att ha. Myrra är förresten en sorts rökelse det med. Så Jesus fick en jävla massa rökelse i julklapp eller födelsedagspresent.
Sedan fick ju hela den heliga familjen fly till Egypten för att en otäck kung som hette Herodes ville ta livet av Jesus står det i bibeln. Men när skattskrivningen ägde rum år fyra e.Kr så hade Herodes varit död i flera år. Så Herodes var nog rätt oskyldig till detta illdåd. Men han var visst en otäck fan när han levde, så han kan gott straffas genom detta förtal. Det står inget i bibeln om att folk i Egypten inte tog emot de stackars flyende på ett bra sätt. Bergis var egyptierna snälla och generösa mot folk som flydde för sina liv till deras land. Tycker jag var bra gjort. 
Peter

Inga kommentarer: