lördag 23 juni 2018


God morgon vänner!

Klockan är 5:30 och jag har varit vaken en stund. Jag är i fin form och mår till skillnad från en del mindre förståndiga kamrater på livets stig hur bra som helst. För trots att jag hade trevligt igår var mitt alkoholintag måttligt. Jag har blivit en förståndig gubbe som slipper vakna med huvudvärk och illamående. Men jag har varit där, tro mig. Så nu några kloka råd från en erfaren man. Börja dagen med en bakis-macka. Det är en smörgås över vilken man strör ett par magnecyl och några koltabletter. Serveras med två liter vatten. Försök därefter få i dig en kopp starkt kaffe. När du känner att du inte längre önskar du vore död, så stek ett par potatisar. Sedan ett paket bacon och ett eller två ägg. Krydda gärna äggen ordentligt med cayennepeppar. Ät detta samtidigt som du ber en bön om att få behålla det i magen. Sätt dig sedan i en stol och vänta tills du börjar må bättre och ångesten börjar gå över. Då har du säkert lovat att aldrig mer dricka så mycket alkohol. Ett löfte som du antagligen kommer att svika. Gör inte det. Utan lär dig av denna upplevelse. Så kanske du liksom jag blir mer förståndig på gamla dar.

Det blåser fortfarande och är rätt kallt. Men om några dagar skall det visst bli sommar igen. Jag sitter här och funderar på vad jag skall hitta på i framtiden. Men det kanske inte är så mycket att tänka på. För vi lever i en orolig och föränderlig tid. Jag tycker det är jobbigt. För jag gillar inte att leva i oroliga och föränderliga tider längre. Ibland skulle jag vilja bli kvar på denna ö i Bottenhavet väster om Universum. Men det skulle nog bli lite ensamt till hösten. Jag hade tänkt åka tillbaks till Visby om någon vecka. Men då är det väl den där Almedalsveckan, vilket brukar vara en rätt stökig tillställning. I år kanske värre en vanligt, då det är valår. Första åren jag bodde i Visby kunde jag tycka det var lite kul med Almedalsveckan. Men nu tycker jag mest det är jobbigt.

Jag har läst en del böcker sedan jag kom hit. Det känns bra för jag har haft svårt att koncentrera mig på läsning sista åren. Egentligen är böcker en fantastisk uppfinning. Möjligtvis överträffad av uppfinningen av hjulet. Fast böcker kan ju vara både bra och dåliga. De kan inspirera till massmord, förtryck och dumhet. Men de kan ju också bjuda motstånd mot sådana otäckheter. Folk som gillar massmord och förtryck brukar ju försöka bränna upp eller förbjuda böcker de inte gillar. Eftersom en hel del författare är snälla, kloka och förståndiga människor, så är det mycket att bränna för dem som är elaka och dumma. ”Där man bränner böcker, bränner man till slut också människor” var det någon som sa. Och han fick ju jävligt rätt.

En av de författare vars böcker man brände upp i Nazi-Tyskland var Franz Kafka. Varför man tyckte hans böcker var så farliga att de måste brännas upp vet jag inte. Kanske för han visade på det absurda i tillvaron eller för han var jude. Eller för att de innehöll tankar om livet som var svåra att förstå för dem som är enkelspåriga i huvudet och har svårt att begripa det som är komplext. Ni vet de där som brukar hänvisa till ”sunt förnuft” när de samtidigt avslöjar sin brist på sådant. De är ju den typen av människor som tror att de egna tankarna är så värdefulla att de måste bränna upp böcker som antyder att de kan ha fel. Eller för att de är för tomma i kartongen för att förstå.

Numera bruka ju diktaturer bara förbjuda läsning av vissa böcker. Inte bränna upp dem.George Orwells roman ”Djurfarmen” är förbjuden i Nordkorea och på Kuba. Anne Franks dagbok är förbjuden i Libanon. Salman Rushdies bok ”Satanverserna är förbjuden i en väldig massa länder. Så farliga anser makthavarna i dessa länder dessa böcker är.

Jag läste just att musikalen Billy Elliot har lagts ner i Ungern efter en kampanj. De som drev denna kampanj menade att föreställningen riskerade göra ungerska pojkar homosexuella. De måste tro att alla små ungerska killar skulle dra av sig gympadojorna och köpa tåspetsskor och små klänningar i tyll, på grund av denna musikal. Vilka jävla stolpskott som driver en sådan idiotkampanj. Det är ju som att säga att vänsterhänta inte borde få framträda då det skulle göra varenda unge vänsterhänt. Dyslektiker skulle inte heller få sjunga och dansa på grund av risken för att hela Ungerns befolkning riskerar få läs-och skrivsvårigheter.

Nu skall jag gå en promenad i skogen och försöka glömma mänsklig dumhet. Ibland vill jag bli eremit. För jag blir så trött.

Peter

Inga kommentarer: